Članak

Dronjak: Upravnikov doček

21. Aprila 2011.00:00
Na suđenju za zločine u Drvaru, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je optuženog Ratka Dronjka viđao u različitim objektima gdje su, kako je objasnio, zatočenici “često premlaćivani” i nekoliko njih ubijeno.

This post is also available in: English

Muho Mašinović, svjedok Tužilaštva, ispričao je kako je s bratom uhapšen nedaleko od Kulen-Vakufa (općina Bihać), nakon čega su proveli više mjeseci u različitim zatočeničkim objektima na području Drvara i Bosanskog Petrovca.

“Imao sam tada 17 godina. Nisam imao oružje, nisam imao ništa, a bio sam zatvoren pet mjeseci”, kazao je Mašinović i dodao je da je njegov brat u to vrijeme imao 19 godina.

Iako se nije mogao sjetiti kada je tačno uhapšen, svjedok je rekao da je prvobitno bio zatočen u Vrtoči, a nakon izvjesnog vremena prebačen u osnovnu školu u Drvaru, gdje ih je “dočekao” optuženi.

“Tu nas je dočekao upravnik, Dronjak Ratko. Tada nisam znao da je to on, nego sam kasnije saznao. (…) Sjećam se da je jedne prilike upravnik ušao u prostoriju u kojoj smo bili i jednog zatvorenika udario nekoliko puta. Ne mogu se sjetiti da li sam dok su vrata bila zatvorena, ili otvorena, potom čuo pucanj”, rekao je Mašinović i zaključio da je taj zatvorenik ubijen.

Tužilaštvo BiH tereti Ratka Dronjka, bivšeg komandanta, odnosno upravnika logora Kamenica i zatvora formiranog u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” u Drvaru, za zločine počinjene na tom području.

Dronjak se tereti za organizovanje protivzakonitog zatvaranja civila i ratnih zarobljenika Bošnjaka i Hrvata od 1992. do 1995. godine. U tim objektima, kako stoji u optužnici, civili i ratni zarobljenici bili su izloženi mučenju, premlaćivanju, ubijanju, te nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad.

Svjedok Mašinović je rekao da je, nakon 17 dana, iz škole u Drvaru prebačen u obližnje selo Prekaja, gdje ga nakon nekoliko dana, skupa s drugim zatvorenicima, odvoze u objekat “Kozila” u Bosanskom Petrovcu. Svjedok je kazao da je tu ostao dva mjeseca.

“Tu su ljudi dosta tučeni. Nisam gledao kako ih tuku, ali kad bi se vraćali u prostorije, bili su modri. (…) U Kozili sam Dronjka vidio samo kada smo dovedeni”, objasnio je svjedok.

Premlaćivanja zatvorenika, kako je kazao Mašinović, nastavljena su i u logoru Kamenica u Drvaru, gdje je “10 do 15 puta vidio Dronjka”.

“Upravnik Dronjak je bio u prostoriji kada su vojni policajci odveli pet momaka. Tada su rekli da ih vode na liječenje u Banju Luku. (…) Kada sam razmijenjen u Karlovcu (Republika Hrvatska), njih su porodice tražile, ali ih nisu našli”, rekao je Mašinović, pretpostavivši da su ti zatočenici ubijeni.

Svjedok je pojasnio da su premlaćivanja u Kamenici “pretežno bila noću”, a zatvorenici su izvođeni i na obavljanje prinudnih radova. Mašinović je u “augustu ili septembru 1992. godine” razmijenjen skupa s bratom i drugim zatočenicima.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. maj 2011. godine.

A.M.A.

This post is also available in: English