Članak

Pustivuk: Četa sa optuženim na čelu

19. Aprila 2011.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je u maju 1992. godine Srpko Pustivuk, tadašnji pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ilijaš, predvodio grupu naoružanih ljudi koji su, kako stoji u optužnici, izvršili napad na selo Gornja Bioča.

This post is also available in: English

Izet Šehić, svjedok Tužilaštva, kazao je da je u maju 1992. godine vidio “četu na čelu sa Srpkom Pustivukom” kako odlazi u pravcu kuće njegovog komšije Uzeira Selimovića, nakon čega je saznao za ubistva i ranjavanje.

“U toj koloni bile su naše komšije srpske nacionalnosti. Predvodio ih je Srpko i svi su bili naoružani. Ubrzo se iz pravca u kojem su otišli čula pucnjava, a komšija koji je živio do kuće Selimovića dotrčao je i rekao da su Uzeir i njegov sin ubijeni, te da je jedno dijete ranjeno”, rekao je Šehić.

Pustivuk se tereti, kako stoji u optužnici, da je tokom maja i juna 1992. godine u selu Gornja Bioča (općina Ilijaš), s drugim pripadnicima vojske i policije Srpske Republike BiH, učestvovao u napadu na civile, među kojima je bilo i djece.

Tom prilikom je, smatra Tužilaštvo, ubijen jedan, a teško su ranjena tri civila. U optužnici se navodi da je Srpko Pustivuk, kao milicioner-specijalista u SJB-u Ilijaš, učestvovao u hapšenju i zarobljavanju civila Bošnjaka, koji su potom odvođeni u druge logore i objekte za zatočenje.

Šehić je kazao da su nakon ubistva Uzeira i Zahida Selimovića, svi mještani bošnjačke nacionalnosti zatvoreni u školu u tom selu. Nakon pet dana zatočeništva u toj školi, prisjetio se Šehić, svi zatvorenici su “po naredbi Srpka Pustivuka” autobusima prevezeni u školu u Podlugovima.

“Zatočeništvo u Podlugovima trajalo je 71 dan, i sve vrijeme smo gladovali. Nakon toga su neki od nas prebačeni na Žuč, gdje sam vrlo često odvođen u živi štit”, kazao je Šehić.

Svjedok nije mogao prepoznati optuženog u sudnici jer, kako je objasnio, ima problema s vidom zbog ranjavanja 1993. godine na Žuči.

Relja Rakić, drugi svjedok Tužilaštva, rekao je da je sudjelovao u obezbjeđenju škole u Bioči u junu 1992. godine, gdje su, kako je rekao, prema njegovim saznanjima, “muslimani iz bezbjednosnih razloga tražili da tu borave”.

“Drago im je bilo da su tu. Vjerovali su da su sigurniji, jer nisu znali ko je u šumi”, kazao je Rakić.

Ovaj svjedok je kazao da optuženog Pustivuka nije viđao u školi i ispred nje, te da za njega “ništa ružno nije čuo”.

Tri nova svjedoka Tužilaštva bit će saslušana na narednom ročištu, koje je zakazano za 26. april 2011. godine.

J.Đ.

This post is also available in: English