Članak

Lokalno pravosuđe: Godišnjica stradanja civila u Zenici

18. Aprila 2011.00:00
U utorak, 19. aprila, obilježava se 18. godišnjica stradanja civila u Zenici, kada je granatom ubijeno 17, a ranjeno oko 70 civila. Za ovo stradanje još niko nije procesuiran pred pravosudnim institucijama.

This post is also available in: English

“Bio je to sunčan dan. Moj sin Tarik je izišao u šetnju. Imao je samo 14 godina. Za njegovu smrt i smrt drugih koji nisu bili ni krivi ni dužni, niko nije izveden pred sud”, kaže Dika Mutapčić, građanka iz Zenice.

U proteklom ratu Zenica je višestruko granatirana. U Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) postoje predmeti u vezi s tim granatiranjem, ali se vode kao “djela po nepoznatom izvršiocu”.

“Pošto se vode kao djela po nepoznatom izvršiocu, samim time nemaju prioritet. Po svim drugim osobinama, ti predmeti su obimni i s minimalnim šansama da rezultiraju osuđujućom presudom”, kazao je Redžo Delić, tužilac Tužilaštva u Zenici.

Prema tužiocu, za većinu ovih slučajeva nedostaju osnovni podaci, kao što su zapisnik o uviđaju, fotodokumentacija, nalazi vještačenja i slično.

Također, Delić je istakao da je vrlo teško očekivati da će za ubijanje civila granatiranjem biti pronađen i kažnjen naredbodavac.

Stradanje civila u Zenici 19. aprila 1993. godine bilo je u optužnici protiv Tihomira Blaškića, koji je u Haškom tribunalu za zločin protiv čovječnosti osuđen na devet godina zatvora. Međutim, Blaškić nije proglašen krivim za granatiranje Zenice.

Dž.S.

————————————————————————————————-
Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English