Članak

Dolić: Zatražena osuđujuća presuda

14. Aprila 2011.00:00
Državno tužilaštvo iznijelo je završnu riječ na suđenju Darku Doliću i zatražilo od Sudskog vijeća da ga proglasi krivim za zločine počinjene 1993. godine na području općine Prozor.

This post is also available in: English

Sanja Jukić, tužiteljica Tužilaštva BiH, rekla je u završnoj riječi da su saslušani svjedoci civili bošnjačke nacionalnosti koji su bili protjerani, a radnje koje je poduzeo optuženi Dolić nisu bile opravdane vojnom akcijom.

Zbog toga je tužiteljica Jukić zatražila od Sudskog vijeća Suda BiH da se optuženi proglasi krivim i osudi.

“Sud treba da posebno cijeni iskaze svjedoka Tužilaštva koji su u toku postupka svjedočili i kao svjedoci Odbrane a ostali su dosljedni u svojim svjedočenjima”, kazala je Jukić.

Dolić se tereti da je, kao pripadnik diverzantsko-izviđačkog voda “Jastrebovi” pri Hrvatskom vijeću obrane (HVO), krajem jula i početkom augusta 1993. godine u selu Družinovići (općina Prozor) izvršio silovanje, maltretiranje i fizičko zlostavljanje civila bošnjačke nacionalnosti.

U optužnici Državnog tužilaštva navodi se da je optuženi u više navrata silovao zaštićenu svjedokinju S1 u kući u selu Lapsunj u kojoj je bilo smješteno više od 30 civila.

Tužiteljica je, analizirajući iskaze pojedinih svjedoka, rekla da su svjedočili na jasan način i da kod njih ne postoji želja za osvetom.

“Edina Kmetaš, svjedokinja Tužilaštva BiH, saslušana je i kao svjedok Odbrane i snagu njenom iskazu daje to što je i tada svjedočila na jasan način. Kod nje nema želje za osvetom, već samo vjera u pravdu, a njen iskaz se slaže i sa iskazima drugih svjedoka”, kazala je tužiteljica.

Tokom suđenja saslušani su i svjedoci Odbrane koji su pokušali dati alibi optuženom, ali Tužilaštvo smatra da nisu uspjeli.

“Jozo Dolić, otac optuženog, tokom svog svjedočenja nije uspio dati alibi svom sinu”, smatra tužiteljica Jukić.

Također, tužiteljica je kazala kako Sudsko vijeće pri donošenju presude posebno treba cijeniti iskaze svjedokinja koje su svjedočile o silovanjima, jer, kako je rekla, iskazi su “nedvosmisleni, dosljedni i s detaljnim opisima”.

Navodeći kao primjer iskaz zaštićene svjedokinje S1, tužiteljica je kazala da njeno svjedočenje sadrži “konkretne činjenice i detalje” u vezi s izvršenjem ovog djela, te da je detaljno opisala “kontakt i komunikaciju između nje i optuženog, što govori o tome koliki je to uticaj ostavilo na nju”.

Odbrana optuženog će završnu riječ iznijeti u četvrtak, 21. aprila 2011. godine.

S.U.

This post is also available in: English