Članak

Vranješ i ostali: Počelo suđenje za zločin u Kotor-Varoši

13. Aprila 2011.00:00
Čitanjem optužnice Tužilaštva BiH, započelo je suđenje Ljubiši Vranješu i Mladenu Miliću, optuženima za zločin počinjen nad civilima 1992. godine u Kotor-Varoši.

This post is also available in: English

Prema optužnici, Ljubiša Vranješ, bivši pripadnik Centra javne bezbjedosti (CJB) Banja Luka, i Mladen Milić, bivši pripadnik “VP 7551 Banja Luka”, 6. juna 1992. godine učestvovali su u ubistvu dvije osobe u Kotor-Varoši.

Vranješa i Milića, Tužilaštvo BiH tereti da su došli u kuću u kojoj su se nalazila tri zatvorena civila, te im naredili da pođu s njima na ispitivanje, što su oni i uradili. Kako se navodi u optužnici, dva zarobljenika su ubijena kod spomenika palim borcima Drugog svjetskog rata, dok je treći teško povrijeđen.

Prije čitanja optužnice održana je statusna konferencija na kojoj je Tužilaštvo najavilo da će saslušanje svih svjedoka i uvođenje materijalnih dokaza završiti za 14 radnih sati.

Odbrane optuženih su istakle da će se Tužilaštvo BiH, nakon što sasluša iskaze svjedoka, uvjeriti da su njihovi branjenici nevini. Zbog toga, Odbrane optuženih nisu najavile da li će uopšte izvoditi dokaze.

“Ukoliko budemo i iznosili dokaze, trebat će nam dva ili tri sata da sve završimo”, kazao je Simo Tošić, branilac optuženog Milića.

Obojica optuženih se brane sa slobode.

Istom optužnicom Tužilaštva BiH obuhvaćen je i Goran Marković, također bivši pripadnik “VP 7551 Banja Luka”, ali je u martu ove godine Sud BiH donio odluku da se postupak u odnosu na njega razdvoji od druge dvojice optuženih.

Prema optužnici, Marković je pucao u zarobljenike koji su dovedeni do spomenika palim borcima Drugog svjetskog rata.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. maj, kada će biti saslušan prvi svjedok Tužilaštva BiH.

S.U.

Povezani članci

10. Marta 2016.

Ni riječi o kazni

19. Februara 2016.

Smanjena kazna Mladenu Miliću

This post is also available in: English