Članak

Kornjača i ostali: Nesreća u Lovačkom domu

11. Aprila 2011.00:00
Na suđenju za zločine u Čajniču, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je čuo za ubistva Bošnjaka koji su bili zatvoreni u Lovačkom domu na Mostinu.

This post is also available in: English

Desimir Đerić, nekadašnji policajac Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Čajniču, kazao je da je vijest o tim ubistvima bila “kao da je puk’o grom iz vedra neba”.

“Iz pouzdanih izvora znam da je policija obezbjeđivala Lovački dom, koji je poslužio za nesreću koja se desila. Pričalo se da ih je oko 30 ubijeno. Siguran sam 90 posto da je pokojni Veljo Tadić učestvovao u tome”, prisjetio se svjedok Đerić, istaknuvši da je čuo i da su neke osobe premlaćivane na Mostini.

Svjedok je pojasnio da se 2007. godine sreo s Mehmedom Trgom, koji mu je kazao da je dobio batine dok je bio zatvoren na Mostini, te da mu je sin ubijen.  

Tužilaštvo BiH za progon Bošnjaka s područja Čajniča, te ubistvo 11 civila počinjeno 19. maja 1992. na Mostini tereti Miluna Kornjaču, Milorada Živkovića zvanog Žika i Duška Tadića zvanog Rus.

U optužnici stoji da je Kornjača bivši komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi”, Živković nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Čajniču, a Tadić bivši pripadnik “Plavih orlova”.

Suđenje Kornjači, Živkoviću i Tadiću vodi se odvojeno pred Sudom BiH, ali se, zbog ekonomičnosti postupaka, na istom ročištu saslušavaju zajednički svjedoci.

Jedinica “Plavi orlovi”, kako je rekao svjedok, bila je u sastavu Čajničke brigade, a formirao ju je optuženi Milun Kornjača.

Svjedok Đerić je ispričao da su mu Duško Kornjača i optuženi Živković pomogli da nekoliko njegovih prijatelja Bošnjaka napusti grad.

Na ovom suđenju, Sudsko vijeće je saopćilo da će optuženog Kornjaču ubuduće, po službenoj dužnosti, braniti advokat Slobodan Perić, a dodatni branilac bit će Zlatko Knežević.

“Sud je postavio advokata kojeg je Kornjača izabrao s liste službenih advokata”, rekao je Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Optuženi je na prošlom ročištu rekao da ne želi da ga ubuduće brani Vesna Tupajić-Škiljević, jer je bio “nezadovoljan nekim stvarima”.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. april ove godine.

A.J.

Povezani članci

This post is also available in: English