Članak

Selimović i ostali: Častan čovjek i oficir

6. Aprila 2011.00:00
Svjedočeći u korist trojice optuženih za zločine u Bosanskoj krajini, nekadašnji glavni operativac u Komandi Petog korpusa Armije BiH (ABiH) tvrdi da mu nije poznato da su srpski zarobljenici zlostavljani u zatočeničkim objektima u Bihaću, Cazinu i Bosans

This post is also available in: English

kom Petrovcu.

Svjedok Aleksandar Mrenica je kazao da je, kao glavni operativac, dobijao informacije o zarobljenicima, ali da nikada nije čuo da je neko zlostavljan.

“Sa zarobljenicima u kasarni ‘Adil Bešić’ postupalo se u skladu sa Ženevskom konvencijom. Interes Petog korpusa bio je da od zarobljenika Vojske Srpske krajine prikupi podatke o neprijatelju, te da se zarobljenici razmijene za naše žive i mrtve vojnike”, pojasnio je Mrenica.

Za zločine u Bosanskoj krajini, Tužilaštvo BiH optužilo je Mehuru Selimovića, Adila Ružnića i Emira Mustafića, bivše pripadnike ABiH. Prema optužnici, Selimović, Ružnić i Mustafić pomagali su i podstrekavali zatvaranja vojnika i civila srpske nacionalnosti u zatočeničke objekte u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu u periodu od 1994. do 1996. godine.

Tužilaštvo tvrdi da je Selimović bio referent za kontraobavještajne poslove, referent operativca i zamjenik načelnika Odjeljenja službe vojne bezbjednosti Petog korpusa ABiH, Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti i referent operativca istog odjeljenja, dok je Mustafić bio pripadnik Vojne policije Petog korpusa.

Svjedok Mrenica je za optuženog Selimovića rekao da ga poznaje kao časnog čovjeka i oficira, istaknuvši da nikada nije dobio informacije da je uradio nešto protivno oficirskoj časti.

Zarobljenici srpske nacionalnosti, kazao je svjedok, bili su smješteni u privremene stanice u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu, da bi kasnije bili prebačeni u kasarnu “Adil Bešić” u Bihaću.

Prema svjedoku, za zarobljenike su uslovi boravka, smještaja i ishrane bili isti kao i za vojnike Petog korpusa ABiH.

“Bio je isti jelovnik za vojsku i ratne zarobljenike. Uslovi smještaja su bili kao i za naše vojnike, postojali su uslovi za održavanje lične higijene, bilo je vode… I ja sam se prao hladnom vodom”, rekao je Mrenica.

Radomir Radaković, nekadašnji kriminalistički i kontradiverzioni tehničar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Bihaću, kao drugi svjedok Odbranâ je kazao da nije uradio “daktiloskopske kartone” za ratne zarobljenike, kao što je uzimanje otisaka prstiju.

“Daktiloskopske kartone za ratne zarobljenike su radile moje kolege muslimani. Mene su drugačije gledali kao Srbina i nisu mi davali da to radim, moguće da su mislili da ću otkriti neku vojnu tajnu”, rekao je Radaković.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. april 2011. godine, kada Odbrane planiraju saslušati novog svjedoka.

A.S.

This post is also available in: English