Članak

Korićanske stijene: (Ne)ozbiljan pristup Odbrane

6. Aprila 2011.00:00
Zbog nedolaska svjedoka Odbrane prvooptuženog Saše Zečevića, nastavak suđenja za zločin počinjen 21. augusta 1992. na Korićanskim stijenama odgođen je za 13. april ove godine.

This post is also available in: English

 

Vesna Jasenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća na suđenju za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, kazala je da su svjedoci Odbrane “uredno obaviješteni”, ali se nisu pojavili u sudnici.

“Niko od tri svjedoka Odbrane nije pristupio na današnji pretres. (…) Provjerila sam sa saradnicom i pozivi su uredno otišli iz Suda BiH. Nismo telefonski provjeravali da li su pozive primili jer nemamo brojeve telefona”, rekla je sutkinja Jasenković.

Odbrana prvooptuženog Saše Zečevića je istakla da ranije nisu saslušavali niti kontaktirali ove svjedoke jer nemaju njihove telefonske brojeve, nego samo adrese do kojih su uspjeli doći.

“Morate ih obavijestiti zbog optuženih koji su u pritvoru. (…) Mislila sam da će Odbrana biti ekspeditivnija. Ne znam na koji način mislite obezbijediti svjedoke ako ih ne kontaktirate”, kazala je Jasenković i upitala Odbranu prvooptuženog smatra li da je takav način “neozbiljan”.

Radovan Stanić, Zečevićev branilac, kazao je da mu se “ne čini neozbiljnim” takav pristup, dodavši da je Odbrana te svjedoke željela ispitati u odnosu na njihove ranije date iskaze.

Saša Zečević, Radoslav Knežević, Petar Čivčić, Branko Topola i Marinko Ljepoja terete se za učešće u sprovođenju konvoja više od 1.200 civila koji su 21. augusta 1992. godine napustili Prijedor.

U optužnici stoji da je, prilikom sprovođenja konvoja za Travnik, na planini Vlašić izvršena selekcija oko 200 muškaraca, koji su potom ubijeni na Korićanskim stijenama.

“Izdvojene muškarce su sproveli do tog mjesta, doveli na rub ceste, iznad provalije, kojom prilikom su optuženi Marinko Ljepoja i Branko Topola, sa ostalim pripadnicima Prvog interventnog voda policije, pucali iz automatskog naoružanja, te na taj način ubili preko 200 civila”, stoji u optužnici.

U tom periodu su Saša Zečević i Radoslav Knežević bili pripadnici Službe javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Petar Čivčić komandir Prvog interventnog voda policije SJB-a Prijedor, Marinko Ljepoja pripadnik tog voda, te Branko Topola stražar u logoru Trnopolje.

Suđenje ovoj petorici optuženih je počelo u novembru 2009. godine, nakon što su negirali krivicu za učešće u zločinu na Korićanskim stijenama.

A.M.A.

This post is also available in: English