Članak

Selimović i ostali: Zarobljenici nisu željeli razmjenu

30. Marta 2011.00:00
Svjedočeći u korist trojice optuženih za zločine u Bosanskoj krajini, nekadašnji predsjednik Izvršnog odbora Općine Bihać je rekao da 200 srpskih vojnika nije htjelo da bude razmijenjeno tokom 1995. godine, već su željeli ostati u prostorijama Petog korpu

This post is also available in: English

sa Armije BiH (ABiH).

“Tih 200 zarobljenika je dovedeno u kasarnu Petog korpusa i tad mi je general Dudaković u neformalnom razgovoru rekao: ‘Ne znam šta da radim, 200 ljudi je puno da hranim, a neće da idu.’ Oni nisu željeli da idu iz prostorija Petog korpusa dok se rat ne završi, ne znam šta je s njima bilo kasnije”, kazao je Smail Kličić, prvi zajednički svjedok Odbranâ optuženih za zločine u Bosanskoj krajini.  

Atif Dudaković je bio komandant Petog korpusa ABiH.

Za zločine u Bosanskoj krajini terete se Mehura Selimović, Adil Ružnić i Emir Mustafić, bivši pripadnici ABiH. U optužnici stoji da su Selimović, Ružnić i Mustafić pomagali i podstrekavali zatvaranja vojnika i civila srpske nacionalnosti u zatočeničke objekte u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu u periodu od 1994. do 1996. godine.

Tužilaštvo tvrdi da je Selimović bio referent za kontraobavještajne poslove, referent operativca i zamjenik načelnika Odjeljenja službe vojne bezbjednosti Petog korpusa ABiH, Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti i referent operativca istog odjeljenja, dok je Mustafić bio pripadnik Vojne policije Petog korpusa.

Kličić je ispričao da mu je poznato da su u Bihaću za to vrijeme djelovala dva zatvora – civilni i vojni.

“Znam za civilni zatvor Luke, a što se tiče vojnog zatvora, mogu da pretpostavim da je bio u kasarni”, rekao je Kličić, dodajući da on kao civilna vlast u Bihaću nije imao informacije o uvjetima smještaja zarobljenika.

Prema navodima optužnice, ratni zarobljenici i civili su u nečovječnim uslovima držani u logorima u kasarni “Adil Bešić” i prostorijama civilnog zatvora “Luke” u Bihaću, te u autoservisu “Rad” u Cazinu, kao i drugim objektima.

Svjedok je, odgovarajući na pitanja Ljubomira Kitića, člana Sudskog vijeća, rekao da mu nije poznato da li je bilo zarobljenika u hotelu “Park” u Bihaću, autoservisu “Rad” u Cazinu i Fabrici plastike u Petrovcu.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. april 2011. godine, kada Odbrane planiraju saslušati dva svjedoka.

A.S.

This post is also available in: English