Članak

Lalović: Davanje iskaza pod pritiskom

24. Marta 2011.00:00
Na suđenju Slavku Laloviću, optuženom za zločine počinjene na području opštine Kalinovik, Tužilaštvo BiH je u spis uložilo 15 materijalnih dokaza.

This post is also available in: English

Munib Halilović, tužilac Tužilaštva BiH, u materijalne dokaze uložio je zapisnike o ispitivanju tada osumnjičenog Lalovića u maju i junu 2010. godine.

Kako je tužilac naglasio, ovi dokazi su vrlo bitni za postupak, jer u njima optuženi priča o zločinima koji su se dešavali u Kalinoviku 1992. godine, a koji se direktno spominju u samoj optužnici.

Među uloženim dokazima su i dokumenti koji potvrđuju da je Lalović bio pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, te da je u periodu od maja do avgusta 1992. godine primao platu kao pripadnik rezervnog sastava.

Tužilaštvo BiH tereti Slavka Lalovića zvanog Ustaša da je, kao pripadnik rezervnog sastava SJB-a Kalinovik, dopuštao ulazak vojnicima koji su vršili nasilje nad nezakonito zatvorenim civilima u Osnovnoj školi “Miladin Radojević”, gdje je radio na obezbjeđenju zatvora.

Tokom augusta 1992. godine, kako se navodi u optužnici, Lalović je nad zatočenim civilima u toj školi primjenjivao mjere zastrašivanja i terora. Takođe, optuženi je krajem istog mjeseca 1992. godine, kako tvrdi Tužilaštvo, dozvolio dvojici pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) da uđu u prostorije škole i siluju jednu zatočenicu.

Žiko Krunić, advokat Lalovića, uložio je prigovor na uvođenje materijalnih dokaza koji se odnose na zapisnik iskaza koji je optuženi dao u Tužilaštvu, rekavši da su takvi dokazi nezakoniti, jer je njegov branjenik tu izjavu dao pod pritiskom.

“Lalović, koji je tada bio osumnjičen, boravio je u zatvoru u Tuzli gdje je svakodnevno bio maltretiran i pretučen od bošnjačkih zatvorenika. Istina je da tada nije nikog obavijestio o tome, jer nije smio, ali je ovaj iskaz tužiocu dao pod pritiskom. To je nezakonito i ja se protivim uvođenju ovih materijalnih dokaza”, kazao je Krunić.

Halilović je rekao da je Lalović sam tražio da dâ izjavu Tužilaštvu, te da ga na to niko nije prisiljavao.

“Pismeni dopis u kojem Lalović traži da dâ izjavu Tužilaštvu nama je stigao 24. maja 2010. godine, a napadi u zatvoru dogodili su se pet dana kasnije. Znači, nema ni govora o maltretiranju, ili bilo kakvom pritisku oko davanja iskaza”, zaključio je tužilac.

Nastavak ročišta zakazan je za 31. mart 2011. godine.

D.E.

Povezani članci

This post is also available in: English