Članak

Gajić: Pad, koma i amnezija

15. Marta 2011.00:00
Sud BiH je ponovo odgodio početak suđenja Pavlu Gajiću i naložio da se izvrši dodatno neuropsihijatrijsko vještačenje optuženog, kako bi se utvrdilo da li njegove tvdnje o psihičkim problemima imaju “elemente simulacije”.

This post is also available in: English

Državno tužilaštvo tereti Gajića da je, kao pripadnik Izviđačko-diverzantskog odreda “Orlovi Grmeča” Vojske Republike Srpske (VRS), u novembru 1994. godine u naselju Sokolac bajonetom usmrtio jednog zarobljenog pripadnika Armije BiH (ABiH).

Suđenje Gajiću trebalo je početi 28. februara, ali je odgođeno na zahtjev Odbrane, koja je tražila da se izvrši neuropsihijatrisko vještačenje.

Vesna Jesenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je izvršeno timsko vještačenje optuženog, te da je tim ljekara utvrdio da je Gajić psihički i fizički sposoban da prati postupak i aktivno učestvuje u njemu, međutim, suđenje nije počelo jer je optuženi tvrdio da je 13. marta ove godine u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Doboj “pao i izgubio pamćenje”.

“Ja sam u nedjelju pao, bio sam u komi četiri sata i nisam se ni sjećao svog imena. Sad znam kako se zovem, jer su mi stražari rekli. Ne sjećam se ničega od tog pada, ne sjećam se ni pada, udario sam glavom od zid. Ne razumijem gdje se nalazim”, kazao je optuženi Gajić.

Dragan Čorlija, tužilac Tužilaštva BiH, kazao je da mu se čini da se “radi o simulaciji”, te da mu optuženi izgleda bistriji od njega.

Nakon tvrdnji o gubitku pamćenja optuženog, Sudsko vijeće je napravilo kraću pauzu tokom koje je kontaktiralo nadležne u KPZ-u Doboj.

“Kontaktirali smo KPZ i dvije osobe su nam potvdile da ste vi sami udarili glavom o zid i da je zbog toga pozvana hitna pomoć, te da ljekar nije utvrdio da ste zadobili povredu, niti da ste izgubili pamćenje i bili u komi. S obzirom da su nadležni smatrali da se nije desilo ništa bitno, nisu nas obavijestili o tome”, kazala je Jesenković.

Jesenković je još jednom pitala optuženog da li može pratiti suđenje, što je on negirao, nakon čega je Sudsko vijeće donijelo naredbu da se izvrši dodatno vještačenje kako bi ljekari utvrdili da li Gajićevo ponašanje ima elemente simulacije.

Gajić je uhapšen u decembru prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Novo ročište zakazano je za 23. mart, do kada će biti završeno dodatno vještačenje optuženog.

 

A.S.

This post is also available in: English