Članak

Dronjak: Batine u svakoj prilici

10. Marta 2011.00:00
Na suđenju za zločine u Drvaru svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je tokom njegovog zatočeništva najmanje pet ljudi umrlo u logoru Kamenica, na čijem je čelu, kako tvrdi, bio optuženi Ratko Dronjak.

This post is also available in: English

“Zatvorenici u logoru Kamenica bili su premlaćivani non-stop. Od ujutru do uveče. Kad dobijaju hranu, kad idu na ispitivanje, kad krenu u toalet… Koga su htjeli da ubiju njega su tukli svaki dan, a ko im je trebao za razmjenu dobijao je batine svaka tri dana”, ispričao je Rifat Tahrić, koji je u logoru Kamenica bio zarobljen skoro četiri mjeseca.

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, Tahrić je kazao da je u Kamenicu doveden u novembru 1994. godine, te da je za vrijeme njegovog zatočeništva umrlo više osoba.

“Dvoje sam ja ukopao, a za ostale sam vidio, ili čuo od drugih zarobljenika. Kako ko umre, tako ga stave u crnu vreću i neko mora da ga ukopa”, kazao je svjedok, objasnivši kako misli da zatvorenici nisu ubijani, ali da su umirali od loših uslova u logoru.

“Nije bilo lako. Osim svakodnevnog prebijanja čizmom, palicom, šipkom, rijetko smo izlazili iz učionice gdje smo bili zatočeni. Hranu smo dobijali jednom dnevno, ali od nje se nisi mogao najesti. Parče hljeba je bilo svima san, a o kupanju i ličnoj higijeni ne bih ni govorio. Nje jednostavno nije ni bilo”, rekao je Tahrić.

Tužilaštvo BiH tereti Ratka Dronjka da je, kao komandant, odnosno upravnik u logoru Kamenica i zatvoru u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” u Drvaru, učestvovao u mučenjima, ubistvima i drugim nečovječnim djelima prema zarobljenicima nesrpske nacionalnosti.

Tokom unakrsnog ispitivanja Tahrić je ponovio da su svi zatvorenici znali da je Dronjak upravnik logora, ali da se u Kamenici pričalo i da je on na to mjesto postavljen umjesto Dragiše Barovića, koji je prema zatočenicima bio “popustljiv i blag”.

Na ovom ročištu svjedočio je i Sulejman Kapić, koji je nakon zarobljavanja dva i po mjeseca proveo u Kamenici, u podrumu.

“Bio sam u samici skoro 90 dana. Prostorija tri sa pet. Na podu blato, mokra zemlja i kamenje. Imam jedno ćebe i mali prozor koji je s druge strane bio pokriven limom. Kako sam preživio ni sam ne znam”, kazao je Kapić, dodavši da su uslovi u Kamenici bili “katastrofalni”, te da se znalo desiti da tri dana ne dobije hranu.

Kapić je ispričao da se, osim svakodnevnih batina koje je dobivao u samici, sjeća i toga da su sa njim boravila dva zarobljenika, koja se nakon odvođenja više nisu vratila.

“Sjećam se, to su bila sve djeca. Oko 18-19 godina. Nismo mnogo ni pričali, jer smo svi bili iznemogli i gladni. Ne znam šta je sa njima bilo. Čuo sam samo jauke i vidio sam kad su ih izveli. To je sve što znam”, kazao je svjedok.

Svjedok tvrdi da je upravnik logora Kamenica bio ili Dronjak ili Dragiša Barović, ali je kazao da Dronjka nikada nije vidio u ovom logoru.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. mart 2011. godine.  

D.E.

This post is also available in: English