Članak

Divjaka danas “upoznaju sa optužbama”

4. Marta 2011.00:00
Ambasador BiH u Austriji Haris Hrle kazao je za BIRN – Justice Report da je razgovarao sa tužiteljicom i sutkinjom u Beču, te da očekuje da će Jovan Divjak danas biti “upoznat sa optužbama”.

This post is also available in: English

“Obavio sam razgovor sa tužiteljicom i sutkinjom i očekujemo u toku dana rasplet ovog incidenta koji se desio”, kazao je Hrle, dodavši da trenutno ne može ništa više reći.

Jovan Divjak, bivši general Armije BiH (ABiH), uhapšen je 3. marta u Beču po Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Republika Srbija.

Divjak, nekadašnji zamjenik komandanta Teritorijalne odbrane (TO), dovodi se u vezu s napadom na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, koja se 3. maja 1992. godine povlačila iz grada. Prilikom napada poginulo je nekoliko vojnika.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije vodi istragu u slučaju “Dobrovoljačka”, te je tražilo raspisivanje potjernica za određenim brojem državljana BiH zbog sumnje da su učestvovali u ovom događaju.

U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije su kazali za BIRN – Justice Report da trenutno ne mogu ništa reći o ovom slučaju, te da će više informacija biti u toku dana.

U martu prošle godine u Londonu je bio uhapšen i Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva Republike BiH, ali je britanski sud nakon nekoliko održanih ročišta odbio zahtjev Srbije za njegovo izručenje, obrazloživši da se radi o zloupotrebi procesa i procedurama koje se koriste “u političke svrhe”.

M.H.

This post is also available in: English