Članak

Odobren zahtjev za izručenje Purde

18. Februara 2011.00:00
Sud BiH odobrio je zahtjev Srbije za izručenje hrvatskog državljanina Tihomira Purde, kojeg srbijansko pravosuđe sumnjiči za ratni zločin, potvrdio je njegov branilac Josip Muselimović za BIRN – Justice Report.

This post is also available in: English

Muselimović je najavio podnošenje žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH u “uvjerenju da će to vijeće na potpuno drugačiji način riješiti ovaj zahtjev”.

“Prvostepena odluka je apsolutno nezakonita i protivna odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, a posebno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima”, ocijenio je Muselimović.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije vodi istragu zbog sumnje da je Purda u Borovu Naselju (Hrvatska) u novembru 1991. godine počinio ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika. Purdu sumnjiče da je pucao na ranjenike i ubio najmanje dva vojnika, a jedini preživjeli, desetnik Boban Gačić, umro je potom u bolnici u Vukovaru.

Purda je uhapšen na graničnom prelazu Orašje 5. januara 2011. godine na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim raspisala Srbija, a od kada se i nalazi u ekstradicijskom pritvoru.

Sud BiH je početkom februara 2011. godine Purdi produžio pritvor, koji “može trajati do šest mjeseci od dana lišenja slobode”.

Republika Hrvatska nije zatražila izručenje jer se protiv Purde ne vodi istraga u toj zemlji.

M.T.

This post is also available in: English