Članak

Lalović: U društvu s optuženim

17. Februara 2011.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH kazao je da je optuženi Slavko Lalović bio na straži u Osnovnoj školi “Miladin Radojević” kada je silovana jedna zatočenica, te ubijeno nekoliko zatočenika.

This post is also available in: English

Obren Đorem potvrdio je da je s optuženim bio stražar u školi u Kalinoviku kada je došla grupa vojnika koji su se predstavila kao “šešeljevci”. Iako im nisu, kako je kazao, dali da uđu u školu, jedan od vojnika je uspio, nakon čega je za njim otišao i optuženi Lalović.

“Slavko i vojnik bili su sa zatvorenicima oko dvadesetak minuta, nakon čega su se vratili. Vojnik je otišao, a Slavko je onda ispričao da se desilo silovanje. Kazao je da su ušli u zbornicu i da je vojnik rekao jednoj mlađoj ženi da iziđe, te da je njena svekrva ili majka tražila da ne izlazi jer je trudna”, kazao je Đorem, dodavši da je vojnik tada izveo ženu i silovao je.

Svjedok tvrdi da je taj vojnik potom zaprijetio optuženom Laloviću da nikome ne govori šta se desilo jer će ga, ukoliko to učini, ubiti. Stražari su kasnije, kako je pojasnio, u izvještaju komandiru policije naveli da se desilo silovanje.

Tužilaštvo BiH tereti Slavka Lalovića zvanog Ustaša da je kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, radeći na obezbjeđenju zatvora formiranog u Osnovnoj školi “Miladin Radojević”, dopuštao ulazak vojnicima koji su vršili nasilje nad nezakonito zatvorenim civilima.

Svjedok Đorem se prisjetio da je s optuženim bio na straži i kada su ubijena četvorica zatvorenika u toj školi u Kalinoviku.

“Molili smo vojnike da ne ulaze, ali su nam prijetili da će i nas ubiti. Pozvali smo pojačanje iz Stanice policije, ali dok su oni došli, čuli su se pucnjevi u školi. Kasnije sam vidio krv na zidu i podu jedne učionice, nisam ulazio jer me je uhvatila strah i panika”, ispričao je svjedok i pojasnio da su vojnici nedugo potom stavili leševe u kese i odvezli ih u nepoznatom pravcu.

Rukija Rogoj, druga svjedokinja Tužilaštva BiH, kazala je da je s još 40 osoba bila zatvorena u jednoj učionici osnovne škole u Kalinoviku gdje je optuženi Lalović “maltretirao zatvorenike”.

“Slavko je stalno psovao, galamio… Jednu noć je zakovao i vrata da ne možemo izići”, kazala je Rogoj, istaknuvši da četiri dana nisu dobivali hranu.

Svjedokinja Rogoj je dodala i da je u školi u Kalinoviku nekoliko zatvorenika ubijeno, te da je silovana jedna zaštićena svjedokinja.

“Bile smo u istom ćošku učionice. Jedne večeri je ona izvedena jer je rečeno da je treba neki Dado. Krenula je i povela mlađu curicu, ali se brzo vratila i nju ostavila. Ponovno je otišla i nije je bilo nekih dva sata. Kasnije je došla tužna i s ozlijeđenom glavom”, kazala je Rogoj i istakla da je kasnije čula od drugih da je silovana.

Ova svjedokinja je ispričala i da su iz učionice dvije, njoj nepoznate osobe, odvele jednog dječaka starosti oko 13 godina i dvije sestre blizanke koje su se prezivale Pervan. Niko od njih, dodaje Rogoj, nije se vratio živ.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. februar.

E.M.

Povezani članci

This post is also available in: English