Članak

Dronjak: Zarobljenici lajali iz pseće kućice

10. Februara 2011.12:59
Na suđenju za zločine počinjene u Drvaru, nekadašnji logoraš u Kamenici kazao je da je tokom zatočeništva “imao sreću” što je samo jednom dobio batine.

This post is also available in: English

Mile Mioković, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), rekao je da su ga pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) zarobili u novembru 1994. godine, te da je u logoru Kamenica u Drvaru bio zatočen sedam mjeseci u teškim uslovima.

“Tu spavaš, tu jedeš, tu vršiš nuždu, tu čovjek umire…”, rekao je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Ratka Dronjka da je, kao komandant, odnosno upravnik u logoru Kamenica i zatvoru u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” u Drvaru, učestvovao u mučenjima, ubistvima i drugim nečovječnim djelima prema zarobljenicima nesrpske nacionalnosti.

Mioković je ispričao da je po dolasku u Kamenicu prošao kroz špalir “srpskih vojnika koji su bili zatočeni u logoru”, koji su ga tukli drvenim palicama, pa se od udarca u glavu onesvijestio. Prema njegovom svjedočenju, zatvorenici su svakodnevno izvođeni na premlaćivanje, te su dvojica od batina preminula.

“Marijan Nikšić je izveden za Novu godinu, sutradan smo ga našli mrtvog. Rekao je: ‘Ako još jednom budem izveden, neću preživjeti’”, prisjetio se Mioković.

Na ovom ročištu iskaz je dao i svjedok Muharem Beganović, koji je, kako je rekao, u logor Kamenica doveden u augustu 1992. godine.

“Izvođeni smo vani i stražari su nas tjerali da pjevamo četničke pjesme, a onaj ko diriguje dobije par udaraca. Morao sam ući u pseću kućicu i lajati, a morali smo i travu da pasemo”, rekao je Beganović.

Svjedok je rekao da je bio očevidac kada su dvojica stražara izvela iz samice Kemala Šepića, te još nekoliko ljudi, koji se, kako je rekao, više nisu vratili u logor.

“Gledao sam iz WC-a i prepoznao sam ga. Izgledao je mlitavo, nije imao uha. (…) Odvezeni su kombijem, a poslije smo čuli da su u neku rupu zakopani”, kazao je svjedok, koji je iz logora izašao u novembru 1992. godine.

Oba svjedoka su rekla kako su čuli da je Dronjak bio upravnik u Kamenici.

Na kraju ročišta Džemila Begović, tužiteljica Tužilaštva BiH, zatražila je da se optuženom produži pritvor, navodeći da su razlozi za to “ostali nepromijenjeni”, dok je Dronjkova Odbrana predložila ukidanje pritvora.

Dronjak se u pritvoru nalazi od januara 2010. godine zbog bojazni da će utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, kao i od narušavanja javnog reda i mira.

Sud će odluku o produženju pritvora donijeti naknadno, a nastavak suđenja je zakazan za 17. februar.

Amer Jahić


This post is also available in: English