Članak

Adamović i Lukić: Vožnje po naređenju optuženog

27. Januara 2011.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Ključu, svjedok Odbrane Marka Adamovića rekao je da je po naređenju optuženog više puta vozio Bošnjake po ovom gradu, u Banju Luku, pa čak i u Srbiju.

This post is also available in: English

Boro Kosić, nekadašnji vozač pri pozadinskoj jedinici 17. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i sestrić Marka Adamovića, rekao je da je nekoliko puta po naređenju optuženog vozio Bošnjake iz Ključa na određene lokacije, između ostalog i dvije žene koje su se trebale poroditi.

“Vozili smo se prema Pudinom Hanu (općina Ključ) i neke su žene mahale jer je jedna od njih trebala da se porodi. Naredio je da se vratim i odvezao sam je u bolnicu u Ključ”, kazao je Kosić, dodavši da je i Adamovićevu komšinicu koja se porodila vozio u Banju Luku.

Državno tužilaštvo tereti Marka Adamovića i Boška Lukića da su, kao članovi Srpske demokratske stranke (SDS), Kriznog štaba i Komande odbrane grada Ključa, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu vršenjem zločina nad nesrpskim stanovništvom na području Ključa.

Prema optužnici, Adamović je bio zamjenik komandanta Ključkog bataljona Teritorijalne odbrane (TO) općine Ključ i komandant Komande odbrane grada, dok je Lukić bio komandant Štaba TO-a.

U optužnici je navedeno da su učestvovali u zločinima protiv čovječnosti, te organizovanju grupe ljudi i podstrekavanju na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Kosić je ispričao da je sredinom 1992. godine na zahtjev Adamovića vozio jednog čovjeka u Srbiju, dok je Ahmeta Ćenanovića iz sela Ribnik dovezao u grad u Ključ.

Ćenanović je 24. januara ove godine svjedočio u korist Adamovićeve Odbrane, te je kazao da mu je optuženi “učinio uslugu” kada je poslao vozača Kosića po njega.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. januar ove godine.

                                                                                                                                  A.J.

This post is also available in: English