Članak

Određen pritvor Pavlu Gajiću

30. Decembra 2010.00:00
Na zahtjev Državnog tužilaštva, Sud BiH je odredio jednomjesečni pritvor Pavlu Gajiću, nekadašnjem pripadniku Vojske Republike Srpske koji je osumnjičen za zločine na području Bihaća.

This post is also available in: English

Određivanje pritvora Gajiću, Tužilaštvo BiH je zatražilo zbog mogućnosti da će boravkom na slobodi vršiti uticaj na svjedoke, te narušiti javni red i mir.

“Osumnjičeni je već vršio kontinuiran i uporan uticaj na svjedoke koje je Tužilaštvo BiH saslušalo tokom istrage. Mi smatramo da ukoliko Gajić bude boravio na slobodi, da će se pritisak na svjedoke intenzivirati i na taj način doseći nivo zlostavljanja, te dovesti u pitanje krivični postupak”, kazao je Dragan Čorlija, državni tužilac.

Odbrana osumnjičenog usprotivila se prijedlogu Tužilaštva BiH, ocijenivši ga “nepotpunim i punim hipotetike”, a Sud će odluku donijeti naknadno.

Gajića, nekadašnjeg pripadnika jedinice “Orlovi Grmeča” pri Drugom krajiškom korpusu Vojske Republike Srpske (VRS), Državno tužilaštvo sumnjiči da je učestvovao u ubistvu ratnog zarobljenika bošnjačke nacionalnosti u blizini Bihaća.

Nenad Balaban, branilac osumnjičenog, kazao je da Gajić uopšte nije kriv za zločin za koji se sumnjiči, te da bi mjera pritvora bila potpuno neadekvatna.

“Ovaj čovjek je invalid narušenog zdravlja koji jedva hoda. Ima dvoje male djece. Pritvor bi bio drakonska mjera koja bi dovela njegovu porodicu na rub egzistencije. Mi smatramo da bi Sud trebao odrediti neke mjere zabrane umjesto ovakve mjere”, dodao je Balaban.

Osumnjičeni Gajić je rekao da nikada ranije nije bio krivično gonjen, te da ga “najviše pogađa što se trpa u zatvor”.

Gajića su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili u Ribniku kod Ključa u srijedu, 28. decembra ove godine.

D.Dž.

This post is also available in: English