Članak

Ivanović: Pritvorske tvrdnje zaštićenog svjedoka

23. Decembra 2010.00:00
Svjedok Odbrane Željka Ivanovića, optuženog za genocid u Srebrenici, izjavio je da je od zaštićenog svjedoka Optužbe čuo da Ivanović nije bio na terenu “kad se to desilo”.

This post is also available in: English

Željko Ivanović zvani Arkan optužen je da je učestvovao u zarobljavanju veće grupe muškaraca, te odvođenju i strijeljanju više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici 13. jula 1995. godine.

“Pitao sam ga zna li Arkana. Rekao mi je: ‘Znam ga dobro. Ako ga vidiš, reci mu da ga nikad nisam spomenuo ni u jednoj izjavi. On uopšte nije bio tu kad se to desilo’”, izjavio je svjedok Slobodan Radonja.

On je rekao da je sa zaštićenim svjedokom – čiji se identitet i sadržaj svjedočenja odlukom Suda ne smiju objavljivati – razgovarao u Kazneno-popravnom zavodu Kula, nakon što je pritvoren u avgustu 2008. zbog nedozvoljene proizvodnje i prometa drogom.

Radonja je izjavio da optuženog poznaje šest do sedam godina i da ga je upoznao dok je radio na građevini u Mokrom kod Pala.

“Nije se krio, izlazio je u kafiće. Rekao mi je da ga je policija tražila u njegovoj kući u Skelanima za neki ratni zločin”, naveo je svjedok.

Prema optužnici, Ivanović je bio pripadnik Trećeg voda iz Skelana, koji je bio u sastavu Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

Odbrana je saopštila da više nema svjedoka, a nastavak suđenja zakazan je za četvrtak, 30. decembra.

M.T.

This post is also available in: English