Članak

Savić i Mučibabić: Razdvajanje postupka

20. Decembra 2010.00:00
Državni sud razdvojio je postupke protiv Krste Savića i Milka Mučibabića, zbog bolesti drugooptuženog i činjenice da ne može prisustvovati suđenju.

This post is also available in: English

Prema rješenju Apelacionog vijeća Državnog suda, predmet se razdvaja zbog činjenice da se Mučibabić nalazi na liječenju u Opštoj bolnici Nevesinje, te je stoga neizvjesno kada će moći prisustvovati suđenju.

“Kao još jedan važan razlog Vijeće je prepoznalo i činjenicu što se Krsto Savić nalazi u pritvoru, te se trajanje istog mora svesti na najkraće nužno vrijeme. U konkretnom slučaju neizvjesno je kada će optuženi Milko Mučibabić biti otpušten iz bolnice, odnosno kada će se moći osigurati njegovo prisustvo i sudjelovanje u postupku pred Sudom BiH”, navodi se u rješenju Suda BiH.

Odluka o razdvajanju predmeta donesena je na prijedlog Odbrane Savića, ali se Državno tužilaštvo nije protivilo prijedlogu.

U Tužilaštvu BiH su potvrdili da postupak protiv Mučibabića neće biti obustavljen, već će se njegovo obnovljeno suđenje nastaviti kada se “utvrdi da je procesno sposoban”.

U martu 2009., prvostepenom presudom Savić je osuđen na 20 godina zatvora zbog učešća u zločinima u Gacku, Bileći, Nevesinju i Kalinoviku, dok je Mučibabić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od pet godina i tri mjeseca zbog pomaganja u izvršenju zločina počinjenih 1992. u Nevesinju, te nedozvoljenog prometa oružjem.

Prvostepena presuda je ukinuta u junu 2010., kada je Apelaciono vijeće Državnog suda odredilo održavanje obnovljenog suđenja. Obnovljeno suđenje je počelo u novembru ove godine.

D.Dž.

This post is also available in: English