Članak

Adamović i Lukić: Sprečavanje lokalnih problema

20. Decembra 2010.11:58
Na suđenju za zločine na području Ključa, svjedok Odbrane Marka Adamovića rekao je kako je ubijeđen da optuženi nije učestvovao u zločinima na ovom području.

This post is also available in: English

Rajko Kalabić, nekadašnji član Kriznog štaba općine Ključ, kazao je kako je Adamović potpisao pristupnicu Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) tek krajem 1993. ili početkom 1994. godine.

“Došlo je do vojnih i političkih sukoba i svi koji su bili moralisti (u vojsci) morali su pristupiti SDS-u. Pod tim uslovima je potpisao, da nemamo lokalnih problema”, rekao je Kalabić.

Kalabić je dao iskaz na suđenju Marku Adamoviću i Bošku Lukiću, koji se terete da su, kao pripadnici SDS-a i Kriznog štaba općine Ključ, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu kroz vršenje zločina nad nesrpskim stanovništvom.

Prema optužnici, Adamović je bio komandant Komande odbrane grada Ključa i zamjenik komandanta Ključkog bataljona Teritorijalne odbrane (TO) Ključ, dok je Lukić je bio komandant Štaba TO-a.

Kalabić je rekao da su pripadnici Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) u naselju Prhovo počinili ubistva, što Državno tužilaštvo stavlja na teret dvojici optuženih.

“Nisam znao da se bilo šta dešava dok komandir ili komandant Vojne policije nije plačući došao u kancelariju Jove Banjca i rekao da je ubijen policajac, te da je izgubio komandu nad Vojnom policijom”, rekao je Kalabić, koji je 15. novembra ove godine također dao iskaz na ovom suđenju kao svjedok Odbrane prvooptuženog Lukića.

Kalabić je također rekao da je ubijeđen kako Adamović “nije kriv čovjek”, te da je “sigurno pomagao ljudima drugih nacionalnosti”.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 22. decembra 2010. godine.

Amer Jahić


This post is also available in: English