Članak

Adamović i Lukić: Ništa neobično u Ključu

9. Decembra 2010.00:00
Svjedok Odbrane Marka Adamovića, kojem se sudi za zločine počinjene u Ključu, rekao je da optuženi nije izdavao naređenja Ključkom bataljonu, u kojem je bio pomoćnik komandanta.

This post is also available in: English

Dušan Dragić, nekadašnji evidentičar u Ključkom bataljonu, kazao je da “niko nikada nije naređivao hapšenja niti bilo šta drugo što bi bilo negativno po stanovništvo”, te da, “koliko zna”, Adamović nikada nije komandovao bataljonom.

Marko Adamović je s Boškom Lukićem optužen za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu i zločinima nad nesrpskim stanovništvom na području Ključa. Prema optužnici, Adamović je bio član Kriznog štaba, komandant odbrane grada Ključa i zamjenik komandanta Ključkog bataljona Teritorijalne odbrane (TO), dok je Lukić bio komandant Štaba TO-a.

Svjedok je tokom davanja iskaza kazao da je mobilisan 23. aprila 1992., te poslan u naselje Sitnica (općina Ključ).

“U Sitnici smo ostali do kraja maja 1992. godine. Za to vrijeme se vršila obuka i nije bilo naredbi za oružani sukob. Otišao sam kući 26. maja, a idući dan sam kosio kada je došao rođak i rekao da je u Krasuljama jedan policajac ubijen, a drugi ranjen. Sutradan sam se javio u jedinicu”, rekao je Dragić.

Dragić je kazao da je Ključki bataljon od 28. maja do 20. juna 1992. bio smješten u naseljima Pudin Han, Krasulje i Ramići.

“Nisam primijetio ništa neobično u Ključu, Velagićima i Pudinom Hanu”, kazao je svjedok.

Prema optužnici, vojska i policija su 27. maja 1992. na području Ključa počele s protivpravnim hapšenjem civila nesrpske nacionalnosti, kao i s pljačkom i paljenjem njihovih kuća. Dan kasnije je, kako se navodi u optužnici, najmanje 12 osoba izgubilo život u artiljerijskom napadu na naselja Velagići i Pudin Han, koji je izveo Ključki bataljon potpomognut 30. divizijom Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Ključki bataljon je, prema Dragićevom iskazu, nakon toga otišao na ratište u Mrkonjić Grad, gdje je viđao Adamovića, dok “prvooptuženog Lukića nije nigdje viđao”.

Naredno ročište zakazano je za 13. decembar ove godine, kada Odbrana planira saslušati nove svjedoke.

A.J.

This post is also available in: English