Članak

Lokalno pravosuđe: Pronađeni posmrtni ostaci više od 20 žrtava

8. Decembra 2010.00:00
Istražitelji Instituta za nestale osobe (INO) BiH pronašli su 11 posmrtnih ostataka u masovnoj grobnici Đurđevača (općina Hadžići) i počeli iskopavanje tijela ukopanih u grobnici otkrivenoj na području općine Milići.

This post is also available in: English

Ekshumacijom žrtava, za koje se pretpostavlja da su civili bošnjačke nacionalnosti s područja Hadžića ubijeni 1992. godine, istražitelji INO-a BiH završili su pretraživanje ove masovne grobnice.

“Skeletni ostaci žrtava prevezeni su u Gradska groblja Visoko, gdje će biti izvršena sudskomedicinska obrada i uzimanje uzoraka za DNK analizu kako bi se utvrdio identitet žrtava”, kazala je Lejla Čengić, glasnogovornica INO-a BiH.

U Institutu navode da će u narednom periodu nastaviti s “pretraživanjem ovog područja, jer se u Hadžićima traga za još 113 nestalih osoba”.

Muhamed Musić, predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih i nestalih osoba iz Hadžića, kazao je da su na ovom području od 1998. godine do danas pronađeni posmrtni ostaci 22 žrtve.

Istražitelji INO-a BiH započeli su i pretraživanje na lokalitetu Kaldrmica (općina Milići), gdje je do sada uočeno “najmanje 15 žrtava”.

“INO je otkrio novu masovnu grobnicu za koju se pretpostavlja da krije posmrtne ostatke srebreničkih žrtava iz jula 1995.”, naveo je Čengić.

Ekshumacija na lokalitetu Đurđevača počela je polovinom novembra, kada je uočena plitka grobnica s posmrtnim ostacima, dok će ekshumacija na lokalitetu Kaldrmica biti nastavljena u narednom periodu.

S.U.

 ———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

 

This post is also available in: English