Članak

Sljedeće sedmice: Tri suđenja za genocid u Srebrenici

3. Decembra 2010.00:00
Iduće sedmice pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH pojavit će se sedmorica optuženih za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Odbrana Slavka Perića, koji je s Momirom Pelemišem optužen da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) naredio i učestvovao u ubistvima Srebreničana u Pilici (općina Zvornik), svoj će dokazni postupak nastaviti naredne sedmice – 6., 7. i 8. decembra.

Bivši policajci Duško Jević, Mendeljev Đurić, Goran Marković i Neđo Ikonić pred Sudom će se pojaviti u ponedjeljak i četvrtak, 6. i 9. decembra, a Željko Ivanović također u četvrtak. Svu petoricu optuženih Tužilaštvo BiH, između ostalog, smatra odgovornima za strijeljanje više od 1.000 muškaraca u Kravici (općina Bratunac).

U petak, 10. decembra, Sud će razmatrati zahtjev Tužilaštva BiH za produženje pritvora Draganu Crnogorcu, koji je optužen za zločine počinjene u Srebrenici. Crnogorac je uhapšen 15. novembra, a optužnicu protiv njega Sud je potvrdio 3. decembra.

Naredne sedmice nastavljaju se i dva suđenja za zločine nad bugojanskim Hrvatima koji su bili zatočeni u tom gradu, i to Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću u srijedu, a Aliji Osmiću narednog dana.

Novi svjedoci Tužilaštva iskaz će dati na suđenju za napad na selo Trusina kod Konjica, te ubistva hrvatskih civila i vojnika, za koja su optuženi Mensur Memić, Dževad Salčin, Senad Hakalović, Nedžad Hodžić, Nihad Bojadžić i Zulfikar Ališpago. Bivši pripadnici Armije BiH (ABiH) pred Sudom će se pojaviti u ponedjeljak i petak.

Tužilaštvo nastavlja dokazni postupak – 7. i 8. decembra – i na suđenju bivšem policajcu Srpku Pustivuku, koji je optužen za zločine na području općine Ilijaš počinjene u maju 1992. godine.

Odbrana Marka Adamovića, koji je s Boškom Lukićem optužen za zločine u Ključu, u ponedjeljak i srijedu će saslušati nove svjedoke.

U utorak, 7. decembra, nastavlja se suđenje Miodragu Markoviću, bivšem pripadniku VRS-a koji se tereti za silovanje maloljetnice, te napad na civilno stanovništvo iz sela Dragalovci kod Doboja.

Dva dana poslije, novi svjedoci Državnog tužilaštva govorit će o zločinu na Korićanskim stijenama, gdje je 21. augusta 1992. godine strijeljano oko 200 Prijedorčana. Za ovaj zločin optuženi su Saša Zečević, Radoslav Knežević, Petar Čivčić, Marinko Ljepoja i Branko Topola.

Sljedeće sedmice Apelaciono vijeće Suda BiH će nastaviti preslušavanje iskaza svjedoka na obnovljenim suđenjima Krsti Saviću i Milku Mučibabiću, te Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću.

Suđenje bivšim policajcima Saviću i Mučibabiću, koji su za zločine na području istočne Hercegovine nepravosnažno osuđeni na 25 godina i tri mjeseca zatvora, nastavlja se 7., 8, i 9. decembra, a četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojima je prvostepenom presudom izrečena zatvorska kazna od 80 godina zbog zločina u Vojnom kod Mostara, i 10. decembra.

M.H.

This post is also available in: English