Članak

Dolić: Informacije iz “prijateljsko-poznaničkih veza”

18. Novembra 2010.00:00
Odbrana Darka Dolića je kao posljednje svjedoke saslušala dvojicu istražitelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji su kazali da su napravili neke “propuste u radu” kada su vodili istragu o silovanjima na području općine Prozor počinjenim u

This post is also available in: English

augustu 1993. godine.

Miran Krišto, šef Regionalne kancelarije za istraživanje ratnih zločina u Mostaru pri SIPA-i, ispričao je pred Sudom BiH kako su, dok je 2008. godine vodio istragu o silovanju nekoliko žena na području općine Prozor, žrtve opisale jednog od počinitelja kao osobu “nižeg rasta, crne kose i tamnog tena”, te da su spominjale Marija Dolića i Zorana Čališa.

“Saznali smo da je u selu Družinovići u augustu 1993. godine silovana Edina Kmetaš. Ona je tvrdila da ju je silovao Mario. No, nakon što smo joj pokazali njegovu fotografiju, izjavila je da to nije ta osoba. Kasnije je Suljo Kmetaš kao silovatelja svoje supruge na fotografiji prepoznao Darka Dolića. Potom sam napisao prijavu”, kazao je Krišto.

Darka Dolića, bivšeg pripadnika Diverzantsko-izviđačkog voda “Jastrebovi” pri brigadi “Rama” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Tužilaštvo BiH tereti da je krajem jula i početkom augusta 1993. godine u selu Družinovići (općina Prozor) silovao tri žene, od kojih je jedna bila maloljetna, te da je maltretirao i fizički zlostavljao civile Bošnjake.

Edina i Suljo Kmetaš svjedočili su prvobitno u korist Tužilaštva BiH, a potom i Odbrane, te su oba puta kazali da je Darko Dolić osoba koja je u augustu 1993. godine došla u njihovo selo te silovala Edinu.

Krišto je rekao da prije pisanja prijave nije Edini Kmetaš pokazao fotografije na kojima je, između ostalih, bio i Darko Dolić, već samo njenom suprugu.

“Napravljen je propust u radu, što smo na temelju samo jednog prepoznavanja podnijeli izvještaj”, rekao je svjedok.

Na upit Odbrane kako je došao do informacije da je silovanja počinio optuženi Dolić, svjedok je kazao kako je tu informaciju dobio iz “prijateljsko-poznaničkih veza”.

Drugi svjedok Odbrane, Dalibor Tubić, kojem je Krišto bio nadređeni, rekao je da nije napravljen zapisnik ni službena zabilješka nakon što je muž silovane žene prepoznao Darka Dolića.

“U drugim postupcima prepoznavanje smo uvodili u zapisnik, ali u Prozoru nismo imali tehničke mogućnosti”, kazao je Tubić.

Naredno suđenje zakazano je za 2. decembar 2010. godine, kada će Odbrana saslušati vještaka medicinske struke.   

J.Đ.

Povezani članci

This post is also available in: English