Članak

Pelemiš i Perić: Nemogućnost sprečavanja genocida

8. Novembra 2010.00:00
Odbrana Slavka Perića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), u iznošenju uvodne riječi istakla je da će tokom dokaznog postupka pokušati osporiti njegovo učešće u genocidu u Srebrenici.

This post is also available in: English

 Nakon što je Odbrana Momira Pelemiša završila dokazni postupak, uvodnu riječ dala je i Odbrana Slavka Perića najavivši da će saslušati 18 svjedoka kojima će pokušati osporiti tvrdnje Tužilaštva o odgovornosti drugooptuženog za genocid u Srebrenici.

“Evidentno je da je Perić tih dana bio na dužnosti, međutim nije bio u poziciji da učestvuje u bilo kakvom donošenju plana oko zarobljenika na Vojnoj ekonomiji Branjevo, niti je znao šta će se dogoditi u Domu kulture u Pilici. Samim tim, nije mogao ni da spriječi ovaj strašan zločin”, kazao je Miodrag Stojanović, advokat optuženog Perića.

Stojanović je dodao da njegov branjenik nije znao da će Bošnjaci zatočeni u Domu kulture u Pilici biti “pogubljeni po prijekom postupku”.

Državno tužilaštvo tereti Momira Pelemiša, bivšeg zamjenika komandanta i načelnika štaba Prvog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, i Slavka Perića, bivšeg pomoćnika komandanta za bezbjednost u istom bataljonu, za učešće u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

U optužnici se navodi da je 15. i 16. jula 1995. u Domu kulture Pilica, u nehumanim uslovima, bilo zatočeno oko 600 Bošnjaka, koje su 16. jula pripadnici VRS-a “pogubili po prijekom postupku” unutar zgrade i u njenoj neposrednoj blizini. Kako smatra Tužilaštvo BiH, ubistva su vršena uz znanje obojice optuženih.

Iznoseći uvodnu riječ, Stojanović je rekao da će Odbrana pokušati da dokaže da Srebrenica u julu 1995. nije bila demilitarizovana zona, već područje gdje je bošnjačko stanovništvo imalo naoružanje.

“Richard Butler, jedan od svjedoka Tužilaštva, pred ovim sudom je potvrdio da Srebrenica nije bila demilitarizovana zona, što znači da ne može biti ni zaštićena, kako se navodi u optužnici, jer je bošnjačko stanovništvo hodalo sa naoružanjem, i to pred vojnicima UNPROFOR-a”, rekao je Stojanović.

Perićev branilac je najavio da će Odbrana u dokaznom postupku saslušati i dva vještaka, te da će u svojstvu svjedoka saslušati i nekoliko vojnika iz Holandskog bataljona UNPROFOR-a.

Naredno ročište zakazano je za 22. novembar, kada će iskaz dati prva dva svjedoka Odbrane Slavka Perića.

                                                                                                                                   D.E.

This post is also available in: English