Članak

Kličković i ostali: Uspostava sistema zlostavljanja

6. Oktobra 2010.12:15
U završnoj riječi na suđenju za zločine u Bosanskoj Krupi, Državno tužilaštvo je istaklo da su trojica optuženih odgovorna za počinjene zločine, zatraživši od Sudskog vijeća da im izrekne kazne u skladu sa zakonom.

This post is also available in: English

Gojko Kličković, Mladen Drljača i Jovan Ostojić, kako smatra Tužilaštvo BiH, odgovorni su za progon, ubistva, zatvaranja, mučenja i druge zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom tokom 1992. godine u Bosanskoj Krupi.

“Kličković i Drljača su kao članovi Ratnog predsjedništva doprinijeli uspostavljanju nepravednog sistema u školi ‘Petar Kočić’ koji je omogućavao da se nesrpsko stanovništvo zatvara, premlaćuje, zlostavlja, ubija… (…) Dužnost Ostojića je bila takva da je trebao da spriječi ili kazni počinioce zločina”, rekao je Dževad Muratbegović, tužilac Državnog tužilaštva.

U završnoj riječi Muratbegović je zatražio od Suda da Kličkoviću, Drljači i Ostojiću izrekne kazne “u skladu sa zakonom”.

Državno tužilaštvo tvrdi da je Kličković tokom 1992. godine bio predsjednik Ratnog predsjedništva i komandant Kriznog štaba Srpske opštine Bosanska Krupa, Drljača predsjednik vijeća Privremenog vojnog suda i Komisije za razmjenu zarobljenika te član Ratnog predsjedništva i Kriznog štaba, a Ostojić komandant 11. krupske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužilaštvo smatra da je nakon napada na Krupu 21. aprila 1992. godine nesrpsko stanovništvo zatvarano u škole “Dušan Košutić” u Jasenici i potom “Petar Kočić” u gradu Krupi, gdje su zatočenici mučeni, premlaćivani, ubijani, silovani i odvođeni na prinudne radove.

“Kličković i Drljača su bili najviši civilni funkcioneri u tom gradu. Oni su bili obaviješteni i znali su za nezakonita hapšenja i zatvaranja nesrpskog stanovništva”, rekao je tužilac.

Muratbegović je još dodao da je bošnjačko stanovništvo tokom maja 1992. godine bilo prinuđeno da napusti Bosansku Krupu, jer je to bio dio kampanje širokog i sistematičnog napada, a da “Kličković nije poduzeo niti jednu radnju” da se ti ljudi vrate.

Tužilaštvo je istaklo da Sudsko vijeće ne treba pokloniti vjeru svjedocima i vještacima koje su saslušale Odbrane jer su mnogi davali iskaz “u cilju pomoći i izbjegavanja odgovornosti optuženih”.

Muratbegović smatra da bi Sudsko vijeće – ukoliko donese osuđujuću presudu – trebalo cijeniti otežavajuće okolnosti kao što su visoke funkcije optuženih, činjenica da nisu izrazili kajanje i nisu pružili pomoć zatočenicima, dok bi olakšavajuće bile njihova neosuđivanost i porodične prilike.

Odbrana prvooptuženog Kličkovića bi 12. oktobra 2010. trebala početi sa iznošenjem svoje završne riječi.

This post is also available in: English