Članak

Vlahović: Svjedoci pod teškim i velikim traumama

23. Septembra 2010.11:27
Tužilaštvo BiH tražilo je od Državnog suda da produži za još dva mjeseca pritvor Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, osumnjičenom za zločine počinjene nad civilima u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca.

This post is also available in: English

Behaija Krnjić, državni tužilac, obrazložio je kako postoje objektivni razlozi za produženje pritvora osumnjičenom Vlahoviću, kao što je opasnost od bjekstva, mogućnost utjecanja na svjedoke i saučesnike, te „stvarna prijetnja od narušavanja javnog reda i mira“ ukoliko bude pušten na slobodu.

„Svjedoci su i dan danas pod veoma teškim traumama. Više od 90 posto je zatražilo mjere zaštite i to iz jednog jedinog razloga – i dalje je prisutan strah za život. Većina tih žrtava se vratila na prijeratna mjesta prebivališta, gdje je Vlahović bio tokom rata. Puštanjem na slobodu mogao bi ih pronaći i utjecati na njih”, kazao je tužilac Krnjić, obrazlažući razloge za produženje pritvora.

Državno Tužilaštvo sumnjiči Vlahovića za učestvovanje u zločinima nad bošnjačkim i hrvatskim civilima počinjenim tokom 1992. godine. Osumnjičen je da je počinio ubistva hladnim i vatrenim oružjem, zlostavljanja, pljačkanja, silovanja, kao i prisilna odvođenja mnogih civila iz njihovih stanova u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca, kojima se od tada gubi svaki trag.

Vlahović je 26. augusta izručen pravosuđu BiH iz Španije, gdje je uhapšen u martu ove godine jer je počinio više krivičnih djela.

Tužilaštvo BiH tražilo je da se osumnjičenom produži pritvor i zbog toga što nije državljanin BiH, te nema prijavljeno prebivalište niti boravište u našoj zemlji.

Radivoje Lazarević, branilac osumnjičenog Vlahovića, objasnio je kako je prvi kontakt sa klijentom imao “prije 15 minuta”, te da još uvijek nije pogledao sve materijale koji su stigli od Tužilaštva, dodavši da je odluka o produženju pritvora “ipak na Sudu BiH”.

Sudu se obratio i osumnjičeni Vlahović rekavši da nije upoznat s tim o kakvim se krivičnim dijelima ovdje radi, ali da se ne protivi da i dalje ostane u pritvoru.

“Ja se ne protivim mjerama pritvora, to je vaše zakonsko pravo. Mogu samo da kažem da su izjave svjedoka redigovane i da u njima ima dosta neistine. Mada, shvatio sam da su me mediji ovdje već osudili, još samo presudu da mi donesu”, kazao je Vlahović.

Odluku o produženju pritvora Sud BiH donijeće naknadno.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English