Članak

Lazarević i ostali: Presuda 20. septembra

7. Septembra 2010.12:29
Na kraju obnovljenog suđenja za zločine počinjene u Zvorniku, Odbrane četvorice optuženih su u završnim riječima istakle kako smatraju da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje utvrdilo navode optužnice, te da bi njihovi branjenici trebali biti oslobođeni.

This post is also available in: English

Nakon što je saslušalo završno izlaganje Tužilaštva BiH i Odbranâ, Apelaciono vijeće je zakazalo izricanje konačne presude za 20. septembar 2010. godine.

Branioci optuženih istakli su kako Tužilaštvo u obnovljenom procesu nije uložilo niti jedan novi dokaz i Apelacionom vijeću su sugerisali da ne pokloni vjeru istim iskazima svjedoka na kojima se temeljila prvostepena presuda koju je Sud ranije odbacio.

“Na temelju ovih iskaza se ne može donijeti odluka van svake razumne sumnje. Smatram da nema elemenata nečovječnog postupanja koje je počinio moj branjenik”, rekao je Miodrag Stojanović, branilac Slobodana Ostojića.

Sud BiH je u septembru 2008. godine nepravosnažno osudio Sretena Lazarevića, Dragana Stanojevića, Mileta Markovića i Slobodana Ostojića, bivše pripadnike rezervnih snaga Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Zvorniku, na ukupno 27 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civila.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u septembru 2009. godine prihvatilo žalbe Odbranâ, te ukinulo presudu i odredilo održavanje ponovnog suđenja.

Državno tužilaštvo tereti optužene za učešće u premlaćivanju zatočenika u objektima Opštinskog prekršajnog suda i preduzeća “Novi izvor” u Zvorniku od maja 1992. do marta 1993. godine.

Lazarević, bivši zamjenik nadzornika zatvoreničkih centara, prvostepenom presudom je osuđen na 10 godina zatvora, Stanojević, bivši stražar, na sedam godina, a Marković i Ostojić, također nekadašnji stražari, na po pet godina zatvora.

Miloš Perić, branilac drugooptuženog Stanojevića, istakao je kako Tužilaštvo nije ponudilo niti jedan novi dokaz da bi potkrijepilo iskaze saslušanih svjedoka.

“Tužilaštvo se poziva na mali broj svjedoka koji nejasno govore o događajima u kojima je sudjelovao Stanojević i koji su pri tome kontradiktorni. (…) Veliki broj svjedoka se veoma pozitivno izjašnjava prema mom branjeniku, dok samo dva ili tri svjedoka govore o navodnim inkriminirajućim radnjama”, istakao je Perić.

Odbrana trećeoptuženog smatra da svjedok Tužilaštva koji tvrdi da ga je Marković pretukao “ne govori istinu”, jer su njegovi iskazi u suprotnosti sa iskazima ostalih svjedoka Optužbe.

“Čak ni u sudnici oštećeni nije identifikovao Mileta Markovića, kojeg tereti, a svi ostali svjedoci Tužilaštva su ga uspjeli identifikovati”, rekao je branilac Nenad Rubež.

Tužilaštvo BiH je završnu riječ iznijelo 31. augusta, kada je od Apelacionog vijeća tražilo da četvoricu optuženih proglasi krivima po svim tačkama optužnice.

This post is also available in: English