Članak

Odgođeno izručenje Veselina Vlahovića Batka

19. Augusta 2010.00:00
Tužilaštvo BiH je iznenađeno odlukom španskih vlasti da obustave proces izručenja Veselina Vlahovića Batka, osumnjičenog za ratne zločine na području Sarajeva.

This post is also available in: English

“Jučer poslijepodne smo obaviješteni preko Interpola da se proces ekstradicije obustavlja i prilično smo iznenađeni time, jer su španske vlasti za vrijeme dogovora o izručenju tražile da ono bude obavljeno do kraja mjeseca”, rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Kako je navedeno u obrazloženju, do ovakve odluke je došlo jer je španski sudija došao do saznanja o krivičnim djelima koja je Vlahović počinio u Španiji, a za koja je zaprijećena kazna do četiri godine zatvora.

“Do ekstradicije je trebalo doći narednih dana. Mi smo zbog zahtjeva Španije obavili sve pripreme u kratkom roku”, kazao je Grubešić, dodavši kako se nadaju da je ipak možda riječ o nekoj administrativnoj grešci.

Za Vlahovićem je BiH raspisala potjernicu u oktobru 2008. zbog sumnje da je od 1992. do 1995. godine počinio ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima na području Grbavice, uključujući ubistva, mučenja i silovanja.

Uhapšen je u Španiji početkom marta 2010. godine, a njegovo izručenje tražile su BiH, Srbija te Crna Gora, odakle je u junu 2001. pobjegao sa izdržavanja kazne za razbojništvo i nasilničko ponašanje.

Vlahović je već odslužio jednu kaznu u Španiji, čija je vlada 23. jula ove godine odobrila njegovo izručenje BiH. 

M.T.

This post is also available in: English