Članak

Dragan Rodić pred priznanjem krivice

19. Augusta 2010.00:00
Odbrana Dragana Rodića, koji je s Ratkom Dronjkom optužen za zločine u Drvaru, dostavila je Tužilaštvu BiH prijedlog sporazuma o priznanju krivice optuženog.

This post is also available in: English

 

“Optuženi Rodić je bio maksimalno kooperativan s Tužilaštvom. Mi smo još od februara ili marta u fazi pregovora s tužiocem i ja sam danas podnio pismeni prijedlog sporazuma”, rekao je Milan Romanić, Rodićev branilac, na statusnoj konferenciji uoči početka suđenja.

Ratko Dronjak i Dragan Rodić optuženi su za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene na području Drvara od 1992. do 1995. godine.

Kako se navodi u optužnici, oni su organizovali zatvaranje civila i ratnih zarobljenika u logor Kamenica i Osnovnu školu “Slavko Rodić” u Drvaru, gdje su bili mučeni, premlaćivani i ubijani. Prema optužnici, Dronjak je bio upravnik, a Rodić stražar u Kamenici.

Tužilaštvo BiH je na statusnoj konferenciji najavilo da namjerava saslušati 75 svjedoka, te prezentovati veći broj materijalnih dokaza.

Odbrana Dronjka planira pozvati između 10 i 15 svjedoka, a ukoliko ne bude postignut sporazum o priznanju krivice, toliko svjedoka najavila je i Odbrana Rodića.  

“Prema sadašnjem stanju stvari, jedan broj svjedoka ne želi da dođe u BiH. Za svjedočenje njih troje koji su u Srbiji biće potrebno obezbijediti video-link. Imaćemo i takozvane nevoljne svjedoke, koji su bili u službi bezbjednosti sukobljenih strana”, najavio je Dronjkov branilac Zlatko Knežević.

Početak suđenja zakazan je za 2. septembar 2010.

M.T.

This post is also available in: English