Članak

Selimović i ostali: Svakodnevna ispitivanja i maltretiranja

18. Augusta 2010.00:00
Na suđenju za zločine u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je od oktobra 1994. do marta 1995. godine skoro svakodnevno ispitivan i fizički maltretiran, te da ga je “najmanje četiri puta” ispitivao prvooptuženi Meh

This post is also available in: English

ura Selimović.

Ranko Gojić je rekao kako ga je u Cazinu “glavni bezbjednjak” – kojeg je u sudnici prepoznao kao Mehuru Selimovića – prilikom ispitivanja “išamarao” kada mu je rekao da je iz Novog Grada, te da je od njega tražio da priča o “stvarima koje nije znao”.

“Bio sam sâm s tim bezbjednjakom u uniformi. Ispitivanje je trajalo duže vrijeme. (…) Tražio je da pričam o ratnim zločinima, što ja nisam mogao da odgovorim”, prisjetio se Gojić.

Tužilaštvo BiH smatra Mehuru Selimovića, Adila Ružnića i Emira Mustafića odgovornima za pomaganje i podstrekavanje zatvaranja pripadnika vojske i policije Republike Srpske, kao i civila, u zatočeničke objekte u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu od februara 1994. do februara 1996. godine.

Selimović je, prema navodima optužnice, bio referent za kontraobavještajne poslove, referent operativca i zamjenik načelnika Odjeljenja službe vojne bezbjednosti Petog korpusa Armije BiH (ABiH), Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti i referent operativca istog odjeljenja, dok je Mustafić bio pripadnik Vojne policije Petog korpusa ABiH.

Gojić je zarobljen u blizini Novog Grada, a boravio je u mjestu Pištaline (općina Bosanska Krupa), te je nakon toga prebačen u prostorije preduzeća “Rad” u Cazinu.

“U Pištalinama su me ispitivali i usmeno i pismeno. Kada nisam znao, vodili su me u prostoriju gdje me je četiri-pet policajaca tuklo, pa su me opet vodili na ispitivanja”, rekao je Gojić i dodao da ga je tokom zarobljeništva ispitivalo više osoba.

Odbrana prvooptuženog je svjedoku prezentovala niz izjava, za koje je svjedok rekao da ih je potpisao u zarobljeništvu i na kojima su naznačena imena osoba što su ga ispitivale, a među kojima nije Mehura Selimović.

“Smatram da svjedok ne govori istinu kada prstom ukazuje na mog branjenika. To dokazuju i prezentirani dokumenti koje ćemo uložiti kao dokaze”, rekao je Asim Crnalić, branilac prvooptuženog.

Drugi svjedok Tužilaštva, Proko Pilipović je zarobljen 26. oktobra 1994. godine, a boravio je u kasarnama “Grmeč” i “27. juli” u Bihaću te u prostorijama “Zastavinog” servisa u Cazinu.

Pilipović je kazao da ga je samo jednom, u kasarni “27. juli”, usmeno ispitivao “glavni bezbjednjak” – kojeg je imenovao kao Selimovića, ali optuženog nije prepoznao u sudnici. Prema njegovom kazivanju, ispitivanje je “prošlo korektno”.

Svjedok je također ispričao da su prilikom razmjene, 11. marta 1995. godine, zarobljenici pretučeni u autobusu kojim su prevoženi.

“Povezali su nam ruke i oči i uveli nas u autobus. Kada smo krenuli, počeli su nas tući ti policajci koji su došli po nas iz Bihaća”, kazao je Pilipović.

Suđenje se nastavlja 25. augusta 2010.

D.S.

This post is also available in: English