Članak

Kličković i ostali: Alibi za trećeoptuženog

18. Augusta 2010.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi, dva svjedoka Odbrane trećeoptuženog Jovana Ostojića istakla su da on nije bio u tom gradu početkom augusta 1992. godine, kada je, kako tvrdi Optužba, u školi “Petar Kočić” ubijena grupa muškaraca.

This post is also available in: English

Predrag Bjeljac, zet Jovana Ostojića, bivšeg komandanta 11. krupske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i svjedok njegove Odbrane, tvrdi da mu je tokom 1992. godine bio “lični pratilac”, te da je s njim bio van Bosanske Krupe početkom augusta te godine.

“Nismo tada bili u Krupi jer je komandant išao u Drvar i na Kupres da se razduži s pozicije pomoćnika komandanta za moral u Sedmoj motorizovanoj brigadi VRS-a. Kad smo se vratili, nisam čuo da je Plavanjac nekog ubio, a nakon rata se svašta pričalo, ali ja u to nisam vjerovao”, rekao je Bjeljac.

Državno tužilaštvo tereti Jovana Ostojića zajedno s Gojkom Kličkovićem i Mladenom Drljačom za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene na području Bosanske Krupe.

Trojici optuženih Tužilaštvo na teret stavlja i zločin počinjen u školi “Petar Kočić”, a gdje je izvjesni Joja Plavanjac između 1. i 12. augusta 1992. godine ubio 11 muškaraca Bošnjaka koji su tu bili zatvoreni.
 
Pojedini svjedoci Tužilaštva i Odbranâ su isticali da je Plavanjac bio pripadnik 11. krupske brigade, te da je taj zločin u školi počinio nekoliko dana nakon što mu je mještanin Jasenice ubio majku.

Ranko Radanović, drugi svjedok Odbrane trećeoptuženog, bio je, kako tvrdi, Ostojićev vozač od jula 1992. godine, kada je, prema optužnici, optuženi imenovan za komandanta 11. krupske brigade.

I ovaj svjedok je kazao da početkom augusta 1992. nije bio na području Krupe, te da je o ubistvu muškaraca saznao 2008. godine, kada je uhapšen trećeoptuženi Ostojić.

“Bili smo na putu kada je Slavka Plavanjac ubijena. Tada smo boravili u Drvaru, na Kupresu i u Banjoj Luci, gdje je komandant išao da posjeti porodicu. O ubistvima sam saznao iz medija kada je komandant uhapšen, i bio sam iznenađen jer je on pošten i častan čovjek koji je postupao po svim pravilima rata”, objasnio je Radanović.

Ostojić je uhapšen u februaru 2008., a sa slobode se, uz mjere zabrane, brani od augusta te godine.

Oba svjedoka Odbrane su istakla da Plavanjca nisu viđali u zgradi komande brigade u Jasenici, te da pretpostavljaju da nije bio pripadnik VRS-a.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. august 2010. godine.

A.A.

This post is also available in: English