Članak

Kovać: Traganje za pravdom

12. Maja 2010.16:35
Iznošenjem uvodnih riječi i predstavljanjem plana dokaznog postupka, pred Apelacionim vijećem Državnog suda počelo je obnovljeno suđenje Anti Kovaću, bivšem zapovjedniku Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

This post is also available in: English

Ante Kovać je u julu 2009. godine oglašen krivim da je naredio, poticao i sudjelovao u nezakonitim zatvaranjima civila bošnjačke nacionalnosti u prostorijama kina i SDK-a u Vitezu. Kovać je prvostepenom presudom bio osuđen i zbog silovanja zaštićenih svjedokinja A i B, te je osuđen na 13 godina zatvora.

Žalbu na ovu presudu podnijela je Odbrana optuženog, nakon čega je u martu 2010. godine Apelaciono vijeće donijelo odluku o obnavljanju suđenja zbog “značajnih povreda krivičnog postupka”.

Mirko Lečić, tužilac Državnog tužilaštva, tokom iznošenja uvodne riječi napomenuo je kako ne planira izvoditi nove dokaze na obnovljenom suđenju, dok je Odbrana najavila da želi saslušati većinu svjedoka koje je Optužba saslušala u prvostepenom postupku.

“Kako sam preuzeo predmet u kasnijem dijelu, nisam imao priliku da ispitam svjedoke Tužilaštva tokom prvostepenog suđenja. (…) Želim dokazati da su svi svjedoci, uključujući djevojku koja je navodno silovana, bili pripadnici vojnih formacija i prije sukoba između Armije BiH i HVO-a”, rekao je Duško Tomić, Kovaćev branilac.

Tužilaštvo smatra da je optuženi, između ostalog, nezakonito pritvorio više od 250 civila, te ih zadržao u nehumanim uslovima, i tjerao na prinudni rad na opasnim lokacijama.

Kako Odbrana samo “želi ispitati ove svjedoke o njihovom statusu i prisutnosti optuženog tokom njihovog hapšenja”, Tomić smatra da mu za to neće biti potrebno više od tri sudska dana.

“Moramo tragati za pravdom, i samo tako možemo pronaći istinu”, rekao je on.

Apelaciono vijeće će naknadno donijeti odluku u vezi sa ispitivanjem nekoliko dodatnih svjedoka Odbrane, nakon što branilac Tomić dostavi Sudu pisano objašnjenje o tome zašto bi njihovo svjedočenje bilo značajno za sami postupak. Odbrana i Tužilaštvo su se složili da će se dokazi sa prvostepenog suđenja prihvatiti u ovom postupku.

Naredno ročište će se održati 25. maja ove godine, za kada je Odbrana planirala ispitati nekoliko svjedoka.

Povezani članci

This post is also available in: English