Članak

Bastah i ostali: Optuženi žele da svjedoče

28. Decembra 2009.16:52
Dvojica optuženih izrazila su želju da svjedoče o događajima u Vlasenici prije nego Tužilaštvo BiH i njihovi branioci iznesu završne riječi.

This post is also available in: English

Goran Višković je zahtjev da svjedoči uputio Sudskom vijeću 1. decembra, uprkos savjetu svog branioca.

“Naš branjenik je u svoje ime podnio ovaj zahtjev. Odbrana smatra da je to suprotno njegovim interesima. Međutim, ukoliko nije moguće da se osigura njegovo svjedočenje, predlažemo da se Viškoviću dâ prilika da svjedoči u Tužilaštvu u svojstvu svjedoka van ovog postupka, jer on želi reći istinu o dešavanjima u Vlasenici”, predlozio je branilac Rade Golić.

Odbrana Predraga Bastaha također je zatražila da njihov branjenik da iskaz pred državnim tužiocem kako bi “bez obzira na ostale dokaze, potvrdio da nije mogao djelovati sam i bez naredbe”.

Višković, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske, i Bastah, nekadašnji rezervni policajac Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, terete se za niz zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom Vlasenice.Pored ostalog, smatra Tužilaštvo, učestvovali su u hapšenjima, maltretiranjima, silovanjima i ubistvima civila.

Sudsko vijeće je pojasnilo da prema odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, “nije moguće da se otvara dokazni postupak kada je jednom zaključen”, te je stoga odobrilo da dvojica optuženih svjedoče u Tužilaštvu.

Dokazni postupak okončan je 26. novembra ove godine, kada je najavljeno iznošenje završnih riječi obje strane. Zbog ove odluke, Vijeće je najavilo da će Tužilaštvo završne riječi iznijeti 14., a Odbrane 17. i 21. decembra ove godine.

Tokom dokaznog postupka, Odbrane su često bile u sukobu, optužujući jedni druge i negirajući ulogu njihovih branjenika u zločinima počinjenim u Vlasenici.7

Tužiteljica Sanja Jukić nije se protivila prijedlozima Odbranâ.

This post is also available in: English