Članak

Bastah i ostali: Lažni iskazi svjedoka

21. Decembra 2009.16:33
Prvooptuženi Predrag Bastah je u svojoj završnoj riječi kazao da nije kriv za zločine počinjene na području Vlasenice.

This post is also available in: English

“Meni su sve naređivali da radim, i ja jednostavno nisam mogao da odbijem. Mene su sada žrtvovali”, kazao je Bastah.

Uz Bastaha, nekadašnjeg rezervnog policajca pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, Državno tužilaštvo tereti Gorana Viškovića, bivšeg pripadnika Vojske Srpske Republike BiH, za hapšenja, privođenja, premlaćivanja i ubistva civila Bošnjaka na području Vlasenice od aprila do septembra 1992. godine.

Uz prvooptuženog, na ovom ročištu završnu riječ iznio je i Milorad Potparić, dodatni Bastahov branilac, koji je zatražio da Sud izrekne oslobađajuću presudu.

“Naš zadatak nije bio nimalo lak, jer valja braniti Bastaha, kojem je stavljen na teret niz zločina, lažnim iskazima svjedoka i konstrukcijama koje su zasnovane na tim lažnim iskazima. Sve u cilju organa gonjenja da od Bastaha naprave ratnog zločinca”, kazao je Potparić.

On je dodao da je optužnica Tužilaštva BiH “neodrživa”, te kazao da “nema uporišta u stvarnosti”.

“Odluke o pritvaranju donosi naredbodavac. Međutim, u radnjama Bastaha nema radnji teškog lišavanja slobode, jer on samo privodi i izvršava naređenje”, kazao je Potparić.

Bastahov branilac je ocijenio nelogičnom činjenicu da za niz zločina u Vlasenici odgovara rezervni policajac, dodavši da bi “svako sa imalo razuma trebao o tome ispitati predsjednika Kriznog štaba i načelnika i komandira policije”.

“Naš branjenik je, imali ste priliku vidjeti tokom suđenja, psihofizički labilna osoba, koja je poslušna prema autoritetima. Kada bi mu bilo naređeno, on bi i oca priveo”, rekao je Potparić.

Sudsko vijeće je Bastaha tokom suđenja više puta upozorilo kako ne smije svjedoke optuživati da lažu.

“S obzirom na sve okolnosti, tražim od Suda, čak i ako se odlučite da ga oglasite krivim, da se Bastahu izrekne blaža kazna, te da se on oslobodi troškova postupka. On ima samo kuću, te bi, u slučaju da bude primoran plaćati troškove postupka, morao prodati kuću i ugroziti egzistenciju svoje porodice”, zaključio je Potparić.

Državno tužilaštvo je u sklopu svoje završne riječi od Suda zatražilo da osudi Bastaha i Viškovića na dugotrajnu kaznu zatvora, dok je Odbrana prvooptuženog na prošlom ročištu zatražila oslobađajuću presudu.

Naredno ročište zakazano je za 25. januar 2010. godine, kada će Odbrana Gorana Viškovića iznijeti svoju završnu riječ.

This post is also available in: English