Članak

Za zločin u Trusini osumnjičeno 13 osoba

14. Decembra 2009.15:01
Tužilaštvo BiH zatražilo da se odredi tromjesečni pritvor za Nedžada Hodžića, Mensura Memića, Dževada Salčina i Senada Hakalovića, osumnjičene za zločin počinjen u Trusini (općina Konjic).

This post is also available in: English

Odbrana osumnjičenih se usprotivila tom prijedlogu, a branioci Salčina i Hakalovića su predložili da se pritvor zamijeni mjerama zabrane.

“Tražimo produženje pritvora iz naročito važnih razloga. Istraga za zločin u Trusini se vodi protiv 13 osoba, od kojih je pet u pritvoru, a dva državljanina BiH bi trebala da budu izručena iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD)”, kazala je tužiteljica Vesna Budimir.

Prema pisanju medija, na teritoriji SAD-a uhapšeni su Rasema Handanović zvana “Zolja” i Edin Džeko, bivši pripadnici odreda “Zulfikar”.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Hodžića, Memića, Salčina i Hakalovića da su sudjelovali u napadu na selo Trusina 16. aprila 1993. godine, kada su ubijene 22 osobe, 19 civila i tri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koja su se prethodno predala. Istog dana ranjena su i četiri civila, među kojima i dvoje djece.

Za isti zločin Tužilaštvo BiH tereti i Nihada Bojadžića, bivšeg zamjenika komandanta Specijalog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH. Osumnjičeni Bojadžić je uhapšen u novembru ove godine i nalazi se u pritvoru.

“Nismo saslušali još sve svjedoke jer se jedan broj njih nalazi van BiH. Očekujemo i materijale iz Haškog tribunala preko kojih ćemo utvrditi odgovornost osumnjičenih”, kazala je Budimir, naglasivši da je do sada 16 svjedoka zatražilo zaštitne mjere zbog straha da svjedoče u istrazi.

Budmir je istakla da je brat osumnjičenog Hodžića prijetio jednom svjedoku, te da su sada, “iako ne od ovih osumnjičenih”, prijetnje nastavljene tužiteljici i istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Na početku ovog ročišta Kadrija Kolić, branitelj osumnjičenog Hakalovića, zatražio je da službenici SIPA-e koji čuvaju tužiteljicu Budimir napuste sudnicu jer su naoružani. Sudsko vijeće je odbilo taj prijedlog, istaknuvši da je riječ o službenim licima.

Mithat Kočo, branitelj Nedžada Hodžića, kazao je da nije ispunjen osnovni zakonski uslov, po kojem odgovara za određene djela samo uračunljiva osoba. Prema vještačenju iz januara ove godine, Hodžić nije uračunljiva osoba i ne može pratiti sudski proces i sudjelovati u njemu.

Hodžić je doveden u sudnicu, ali na samom početku suđenja su ga pripadnici Sudske policije izveli jer je tvrdio da se ne osjeća dobro.

Tužiteljica Budimir je kazala da “zdravstveno stanje osumnjičenog ne može uticati na određivanje pritvora”, dodavši da je osumnjičeni bio uračunljiv u vrijeme počinjenja djela.

Odluka o prijedlogu Tužilaštva BiH biti će donijeta naknadno.

This post is also available in: English