Članak

Bundalo i ostali: Čist čovjek

1. Decembra 2009.11:44
U nastavku iznošenja završne riječi, Odbrana zatražila da Ratko Bundalo bude oslobođen jer, tvrde, nije počinio krivično djelo koje mu se optužnicom Tužilaštva BiH stavlja na teret.

This post is also available in: English

“Tužilaštvo BiH je imalo vremena da otkrije direktne izvršioce egzekucije u objektu ‘Barutni magacin’. Svoj neuspjeh ovo Tužilaštvo ne može riješiti pa krivicu prebacuje Ratku Bundalu i to bez ikakvih dokaza”, kazao je Dražen Zubak, branilac optuženog.

Završnu riječ spremio je i sam optuženi koji je lošeg zdravlja, pa ju je čitao njegov branilac.

“Od Gruje Lalovića sam saznao da je SDS naoružao Srbe u Kalinoviku još u oktobru 1991. godine. Tada sam s kolegom razgovarao o društvenim vrijednostima. S tim vrijednostima sam živio rat u BiH, jer nisam mogao prebaciti sklopku u glavi i razviti mržnju po naciji. Cijenio sam ljude po tome je li čovjek ili ne”, naveo je Bundalo.

Za optužbe da se udružio sa određenim osobama, poput Gruje Lalovića i Boška Govedarice, Bundalo je kazao da oni “ne pripadaju istom mentalitetu, sociološkom sklopu, niti ideologiji”.

“Moje vrijednosti za njih su potcjenjivanje i izrugivanje. Bili su nacionalisti, mrzili su bošnjački narod. Primjer je i proslava srpske Nove godine na kojoj je čitav scenario bio nacionalistički, za mene nepodnošljiv. Imali su duge brade, kosu… sve ono što se moglo vidjeti u filmovima kada se predstavlja četnički pokret”, naveo je optuženi u završnoj riječi.

Uz Bundala, Tužilaštvo BiH tereti Neđu Zeljaju i Đorđislava Aškrabu za zločin protiv čovječnosti počinjen na području općine Kalinovik. Prema optužnici, Bundalo je bio komandant Taktičke grupe Kalinovik, Zeljaja komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, a Aškraba komandir straže logora “Barutni magacin”.

Svu trojicu Tužilaštvo BiH tereti da su bili svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata zajedno s Grujom Lalovićem, tadašnjim predsjednikom izvršne vlasti općine Kalinovik, Boškom Govedaricom, bivšim načelnikom SJB-a Kalinovik, te sa ostalim članovima “Ratnog i Kriznog štaba i drugim pripadnicima vojnih, policijskih i paravojnih jedinica ‘Srpske oružane snage'”.

Bundalo je istakao da je drugooptuženog Zeljaju sreo pet puta, ali nisu razgovarali o vojnim aktivnostima, a da trećeoptuženog Aškrabu tada uopće nije poznavao.

“Imam uvjerenje da je ovom Sudskom vijeću stalo da dođe do istine, iako je prošlo gotovo dvije godine suđenja a do naredbodavaca i izvršitelja nismo došli. Ljudi u Kalinoviku znaju istinu. Čist sam čovjek i očekujem da me oslobodite”, kazao je Bundalo.

Odbrana Neđe Zeljaje je na ovom ročištu počela iznošenje svoje završne riječi. Braniteljica Vesna Tupajić-Škiljević je kazala da izvedeni dokazi Tužilaštva BiH isključuju osnovanost optužnice, ustvrdivši da “nije dokazana krivična odgovornost optuženog”.

“Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je Neđo Zeljaja svjesni učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, te da je posjedovao namjeru za počinjenje krivičnog djela. Optuženi nije obaviješten koji oblik udruženog zločinačkog poduhvata je počinio, pa se zbog toga nije mogao ni braniti”, kazala je Tupajić-Škiljević.

Tužilaštvo, smatra ova Odbrana, nije izvelo dokaze o vezi Ratnog i Kriznog štaba općine Kalinovik, a navodeći pripadnike vojske i policije kao članove udruženog zločinačkog poduhvata, “dolazi do kolektivne, a ne individualne odgovornosti za činjenje djela”.

Nastavak iznošenja završnih riječi zakazan je za 3. decembar 2009. godine.

This post is also available in: English