Članak

Korićanske stijene: Prijedlog za puštanje na slobodu

3. Novembra 2009.12:09
Odbrana optuženog Branka Topole zatražila od Sudskog vijeća da “preispita opravdanost mjere pritvora”, te njihovog branjenika pusti na slobodu.

This post is also available in: English

Ranko Dakić, Topolin branilac, istakao je kako je puštanje optuženog na slobodu potrebno zbog njegovog “narušenog zdravlja”, te činjenice da jedini izdržava svoju četveročlanu porodicu.

Tužilaštvo BiH se usprotivilo prijedlogu Odbrane, a Sud će odluku donijeti naknadno.

“Ističem da su u drugom predmetu, a za isti zločin, koji se vodi pred ovim sudom, izvedeni svi dokazi. Dakle, nema načina da se izvrši eventualno utjecaj na svjedoke ili saučesnike”, istakao je Dakić.

Branko Topola, nekadašnji stražar u logoru Trnopolje u blizini Prijedora, tereti se skupa s Petrom Čivčićem i Marinkom Ljepojom, bivšim pripadnicima Prvog interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, za ubistva preko 200 civila počinjena 21. augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama.

Topola se u pritvoru nalazi od 1. septembra ove godine.

Tužiteljica Slavica Terzić usprotivila se prijedlogu Odbrane, ocijenivši kako “ne postoje novi olakšavajući dokazi na strani Topole”.

“Nova činjenica jeste službena zabilješka tima Centra za istraživanje ratnih zločina pri Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), u kojoj se navodi da je Damiru Ivankoviću, prilikom javljanja u SJB, prišla supruga Branka Topole i rekla: ‘Bolje mijenjaj izjavu dok je vrijeme, inače će biti kasno’”, dodala je tužiteljica.

Za isti zločin trenutno je pred Sudom BiH u toku suđenje šestorici bivših pripadnika interventnog voda SJB-a Prijedor. Prvobitno su se istom optužnicom teretili Damir Ivanković i Gordan Đurić, ali su oni, nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivnje i svjedočenja protiv ostalih optuženih, osuđeni na 14, odnosno osam godina zatvora.

This post is also available in: English