Članak

Bundalo i ostali: Pokušaj davanja alibija

6. Oktobra 2009.12:28
Dragan Pržulj, svjedok Odbrane Đorđislava Aškrabe, pokušao dati alibi optuženom navodeći da ga je u augustu 1992. godine vidio u naselju Morine.

This post is also available in: English

Pržulj je rekao da je “dva ili tri dana poslije pada Rogoja” vidio Aškrabu kada je dovezao ženu i djecu u naselje Morine i predao ih u autobus što je vozio za Crnu Goru, a kojim je upravljao Radomir Lalović.

“Bio sam 30. jula 1992. godine na Rogoju, i tada su ga zauzeli pripadnici Armije BiH. Opet 2. augusta mi uzimamo Rogoj, da bi nam ga oduzeli dan kasnije. Tada je stanje u Kalinoviku bilo haotično, nije se znalo gdje ko bježi. Neki su bježali autima, a neki organizirano”, kazao je Pržulj.

Uz Aškrabu, Tužilaštvo BiH tereti Ratka Bundala i Neđu Zeljaju za zločin protiv čovječnosti počinjen tokom 1992. i 1993. godine na području Kalinovika. Prema optužnici, Aškraba je, kao neposredni podređeni Bundalu, od 7. jula do 5. augusta 1992. godine rukovodio logorom “Barutni magacin”, u kojem su bili zatvoreni muškarci bošnjačke nacionalnosti.

U optužnici stoji da su 3. augusta 1992. godine iz “Barutnog magacina” izvedeni civili koji su istog dana u rejonu Rogoja pronađeni mrtvi – po dvojica su bili vezani policijskim lisicama.

U vrijeme borbe na Rogoju, kazao je svjedok, bio je “vojno angažiran u Kalinovičkoj jedinici”, te da su se zajedno s njima borili vojnici iz Miljevine kojima je komandovao Pero Elez.

Pero Elez je bio komandant Miljevinskog bataljona iz Foče, a smatra se da je poginuo u ratu.

“Poslije pada Rogoja tražio sam da odvezem svoju ženu i djecu u Crnu Goru. Nisu mi dopustili. Malo kasnije, moj nadređeni Đoko mi je rekao da odvezem 30 ili 40 izbjeglica u Crnu Goru. Drugi autobusi su otišli prije mene. U naselju Morine, sustigao sam te autobuse jer su stali zbog pucnjave”, ispričao je svjedok.

Dodao je da “nije pričao sa Aškrabom u Morinama”, samo je vidio da mu žena i djeca uzlaze u autobus kod Radomira Lalovića. Odbrana trećeoptuženog će pozvati Lalovića kao svjedoka na naredno ročište.

U nastavku suđenja Odbrana Ratka Bundala uložila je tri vojna dopisa koja su u augustu 1992. godine upućena Hercegovačkom korpusu, a koja je potpisao Svetozar Parežanin, tadašnji načelnik Štaba, a ne optuženi Bundalo.

Prema optužnici, Ratko Bundalo je bio komandant Taktičke grupe Kalinovik.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. oktobar 2009. godine.

This post is also available in: English