Vijest

Nezadovoljstvo Tuzlaka presudom izrečenom u Beogradu

29. Septembra 2009.12:47
Nekoliko stotina građana Tuzle danas je izašlo na ulice kako bi protestovali zbog presude koju je u Beogradu izrekao Sud za ratne zločine njihovom sugrađaninu Iliji Jurišiću.

Građani Tuzle jutros su se okupili u centru grada, odakle su se u mirnoj prostestnoj koloni uputili do dijela grada poznatog kao Brčanska Malta. Na ovaj način su iskazali nezadovoljstvo zbog presude kojom je Ilija Jurišić proglašen krivim za zločin počinjen na tom mjestu 1992. godine.

Skup je protekao bez incidenata i bez zaustavljanja saobraćaja u gradu, a u protestnoj šetnji je učestvovalo nekoliko stotina građana. U organizaciji protesta učestvovali su Udruženje “Front”, Udruženje “Istina, pravda, pomirenje”, Omladinska organizacija “Oko”, Mladi antifašisti BiH i Udruženje “Multi”.

Tuzlaci su reagovali nakon što je Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo Jurišića, državljanina Bosne i Hercegovine, na 12 godina zatvora i to zbog upotrebe “nedozvoljenih sredstava borbe” prilikom napada na kolonu 92. motorizovane brigade Jugoslovenske narodne armije (JNA) 15. maja 1992. godine na Brčanskoj Malti.

Jurišić je nepravosnažno osuđen jer je, kao dežurni starješina u Operativnom štabu Centra službi bezbjednosti (CSB) Tuzla, prilikom povlačenja brigade JNA iz kasarne “Husinska buna” u Tuzli “neposredno” izdao naredbu za napad na nju.

Tom prilikom, prema navodima optužnice, ubijen je najmanje 51 i ranjeno oko 50 pripadnika JNA, dok je uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Sinan Alić, predsjednik Udruženja “Istina, pravda, pomirenje”, koje je pratilo cijeli proces protiv Jurišića u Beogradu, za BIRN – Justice Report kaže da je ovo način da iskažu svoje nezadovoljstvo presudom i cijelim procesom.

“Protesti su bili mirni i dostojanstveni. Građani su od Bosanskog kulturnog centra, u centru Tuzle, prošetali do Brčanske Malte i time iskazali svoje nezadovoljstvo”, kaže Alić.

Udruženja koja su organizovala proteste uputila su nakon presude poziv građanima u kojem stoji da ih pozivaju da “izraze punu podršku žrtvi politike, te da poruče domaćim političarima da je vrijeme da odu s vlasti dok nisu prodali sve patriote ove zemlje”.

Nevladin sektor u Tuzli smatra da vlasti BiH nisu dovoljno učinile kako bi zaštitile prava Ilije Jurišića.

Oštro su reagovali i neki mediji u BiH. Tako je Bakir Hadžiomerović, urednik 60 minuta, jednog od najgledanijih političkih televizijskih magazina u državi, u izdanju od 28. septembra rekao kako je riječ o “klasičnom kafkijanskom procesu”, a Jurišića je nazvao “prvom postdejtonskom žrtvom srbijanskoga pravosuđa i nesposobnih domaćih vlasti”.

“Ilija Jurišić je stradao samo zato što ni u ratu nije pristao da bude fašista”, rekao je Bakir Hadžiomerović.

Ilija Jurišić je uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, po međunarodnoj potjernici. Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu preuzelo je njegov predmet od Vojnog tužilaštva Srbije 2004. godine, a suđenje je počelo 22. februara 2008. godine.

Jurišić je negirao sve navode optužnice, ističući da je on samo prenio naređenje “na vatru uzvratiti vatrom”, prenosi agencija SRNA.

Jurišiću je nakon izricanja presude produžen pritvor, a u kaznu će biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru.