Vijest

Ultimatum državnom Sudu i Tužilaštvu

11. Septembra 2009.22:29
Oko stotinu predstavnika Udruženja logoraša Republike Srpske i Koordinacije hrvatskih udruga organiziralo mirni protest pred Sudom i Tužilaštvom BiH, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog “opstrukcije” u procesuiranju ratnih zločina.

Branislav Dukić, predsjednik Udruženja logoraša Republike Srpske (RS), s mitinga je uputio poziv državnim tužiocima “da rade svoje posao”, uvjetujući da “u narednih 60 dana” dostave konkretne rezultate “ili će u protivnom pozvati sve logoraše da ih masovnim okupljanjem prisile da rade svoj posao”.

Sličan ultimatum postavio je, ispred udruženja hrvatskih logoraša, i Leo Pločkinić, zatraživši da se optuženima za ratne zločine “omogući pravo na odbranu i zdravstvenu zaštitu” ili će biti “protesti s hrvatskim zastavama i transparentima”.

Dukić je rekao i kako smatra da Sud BiH “nije procesuirao ni zločine nad Srbima” koji su počinjeni na mjestima “poput Dobrovoljačke ulice, Sjekovca, Broda i slično”.

“Gospodine Milorade Barašine, naše strpljenje nije bezgranično”, dodao je Dukić, istaknuvši da Milorad Barašin, glavni tužilac Tužilaštva BiH, i David Schwendiman, šef Posebnog odjela za ratne zločine, nisu pristali da se sastanu s predstavnicima žrtava.

Neposredno nakon demonstracija, reagirao je Ured Tužilaštva BiH saopćenjem u kojem stoji da čine sve što mogu da riješe “stvarne probleme žrtava”.

“U svom radu i odlukama koje donosimo, ne rukovodimo se nacionalnom pripadnošću, a ponajmanje kada je riječ o odlukama koje se tiču žrtava i preživjelih. Tužilaštvo BiH i Posebni odjel za ratne zločine suosjećaju sa svim žrtvama koje su prošle kroz rat”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Demonstracije i agresivne izjave u javnosti, ističu u Tužilaštvu BiH, neće uticati na rad ove institucije, “jer odluke donosimo samo na osnovu činjenica i zakona”.

“Nama niko neće diktirati protiv koga treba da vodimo istrage ili koga da krivično gonimo. Mi cijenimo nezavisnost i objektivnost, kao što bi trebalo da čini svaki misleći građanin, bez obzira na svoju etničku pripadnost ili političko uvjerenje”, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Obraćajući se medijima, Dukić je kazao da su ga pitali, kada je dolazio na demonstracije, “šta je logorašima Milorad Dodik”, premijer RS-a.

“Dodik je otac i mati. Da znate, i vi biste voljeli da imate takvog oca i majku”, rekao je Dukić.

Protestni skup je osiguravalo oko 150 policajaca iz Kantona Sarajevo. Prvobitno je bilo najavljeno da će doći približno 500 ili 600 demonstranata, ali ih je bilo oko 150.