Članak

MKSJ/ICTY: Momčilo Krajišnik prebačen iz Haaga u Veliku Britaniju

8. Septembra 2009.10:38
Momčilo Krajišnik je pravosnažno osuđen 17. marta 2009.

This post is also available in: English

godine, kada ga je Apelaciono vijeće proglasilo krivim za deportacije, prisilna preseljenja i zločine nad civilima Bošnjacima i Hrvatima.

Zločini za koje je proglašen krivim počinjeni su od aprila do decembra 1992. godine na područjima općina Zvornik, Banja Luka, Sanski Most, Sokolac, Prnjavor, Bratunac, Bijeljina, Bosanska Krupa i Trnovo.

Za vrijeme rata, i neposredno poslije njega, Krajišnik je obavljao niz visokih dužnosti – predsjednika Skupštine Republike Srpske, člana Glavnog odbora Srpske demokratske stranke, člana Predsjedništva BiH…

Proglašen je krivim i jer je bio dio udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj etničko čišćenje teritorija koje su tokom rata bile pod kontrolom bosanskih Srba. Saučesnik u ovom poduhvatu mu je bio i Radovan Karadžić, koji čeka početak suđenja u Haagu.

Od svog osnivanja prije 16 godina, Tribunal je izrekao presudu 161 osobi za zločine počinjene od 1991. do 2001. godine na području nekadašnje Jugoslavije.

Još dvojica optuženih se nalaze u bijegu – general Ratko Mladić, optužen za zločine počinjene u BiH, i Goran Hadžić, optužen za zločine u Hrvatskoj.

This post is also available in: English