Članak

Bastah i ostali: Dodatni dokazi Tužilaštva

24. Augusta 2009.00:00
Tužilaštvo BiH će u narednom periodu izvesti dodatne dokaze na suđenju Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću.

This post is also available in: English

Zbog nemogućnosti vještaka Odbrane Gorana Viškovića da se pojavi na Sudu prije druge polovine oktobra, Tužilaštvo BiH će početi sa izvođenjem dodatnih dokaza na suđenju optuženima za zločine u Vlasenici.

“Morat ćemo odstupiti od redovnog toka izvođenja dokaza”, kazao je Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Uz Gorana Viškovića zvanog Vjetar, Državno tužilaštvo tereti i Predraga Bastaha zvanog Dragan, ili Car, za učešće u širokom i sistematičnom napadu, te protjerivanju, ubistvima, mučenjima i silovanjima Bošnjaka na području Vlasenice tokom 1992. godine.

Prema navodima optužnice, Bastah je u to vrijeme bio pripadnik rezervnog sastava policije, a Višković pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS). Obojica su, smatra Tužilaštvo, sudjelovali u radnjama koje su “doprinijele i ojačale funkcionisanje logorskog sistema zlostavljanja i progona” u logoru Sušica i drugim zatvorima u Vlasenici.

Tužiteljica Sanja Jukić najavila je da u dodatnom dokaznom postupku namjerava saslušati tri nova svjedoka te prezentirati sedam materijalnih dokaza.

Tužilaštvo BiH završilo je sa izvođenjem dokaza u januaru 2009. godine, a Odbrane su počele svoj dokazni postupak tri sedmice poslije.

This post is also available in: English