Članak

Lalović i Škiljević: Glasine o postavljanju upravnika

21. Augusta 2009.00:00
Dvojica svjedoka Odbrane koji su 1992. godine boravili na Kuli nisu mogli potvrditi koju funkciju je imao Radoje Lalović, ali su rekli da se "pričalo" kako će postati upravnik.

This post is also available in: English

Svjedok Odbrane Radoja Lalovića tvrdi da su osobe zatočene 1992. godine u Kazneno-popravnom domu “Butmir” na Kuli bile vojna lica, “jer je vojska o njima vodila brigu”.

“Vojska je o njima vodila brigu, dovodila ih je, odvodila…. Kad su bili unutar zatvora Kule čuvala ih je policija. Mi sa njima nismo ništa imali”, kazao je Radomir Ljubljanović, koji je radio na poljoprivrednom dobru ekonomija.

Ovaj svjedok nije mogao reći od koga je za vrijeme rada na Kuli dobivao platu i da li je bio vojnik, policajac ili radno osoblje. Prisjetio se da je KP dom počeo sa radom u augustu 1992. godine, te da se “pričalo” kako Radoje Lalović treba biti upravnik, ali on ne zna da li je tako i bilo.

Uz Lalovića, Tužilaštvo BiH tereti Soniboja Škiljevića za dešavanja na Kuli gdje su pritvorenici, muškarci, žene i djeca, “držani u nehumanim uslovima”, te bili odvođeni na obavljanje prinudnih radova prilikom kojih su neki izgubili život.

Prema optužnici, Lalović je do kraja 1992. godine bio upravnik na Kuli, a Škiljević njegov zamjenik,da bi od decembra 1992. do kraja 1995. godine i sam obavljao funkciju upravnika.

“Pritvorena lica su po potrebi dovođna da rade na ekonomiju. Obratim se izvjesnom Jovanoviću i kažem da bi nam trebali pomoći oko nekih radova. Jovanović se obrati vojnim organima i onda pritvorenici rade”, kazao je svjedok, istaknuvši da Jovanović nije obavljao nikakvu funkciju na Kuli “nego je bio stariji od mene”.

Ljubljanović je rekao i da se sjeća kako su, dok su radili na ekonomiji, “dvojica pritvorenika ranjena” te da je jedan podlegao “od zadobivenih ozljeda””.

“Hranili su se u krugu zatvora gdje je bila menza i za njih i za nas. Kuhalo se u jednom kazanu. Ujutru bi dobivali jaja, sir i ponekad namaz. Hljeba je bilo dovoljno. Što su oni jeli, jeo sam i ja. Imali su tri obroka”, kazao je svjedok, dodavši da “garantira da niko na Kuli nije izgubio grama već su se ugojili”.

Drugi svjedok Odbrane prvooptuženog bio je Branko Mandić, bivši policajac koji je “povremeno dolazio na Kulu”.

“Rijetko sam dolazio na Kulu ali znam da su tu bili pritvorenici nesrpske nacionalnosti. Viđao sam ih na ekonomiji. Nisam išao u prostorije gdje su bili, jer je to bilo u drugoj zgradi u odnosu na onu gdje je bila naša kancelarija”, kazao je Mandić.

Dodao je da zna da je “vojska dovodila pritvorenike, a policija ih čuvala”.

Mandić je rekao da poznaje Lalovića “jer im porodice potiču iz istog mjesta”, ali da nije znao šta je radio na Kuli, međutim da se “pričalo” da bi trebao biti upravnik.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. august. 

This post is also available in: English