Članak

Bastah i ostali: Navodne prijetnje porodici optuženog

10. Augusta 2009.16:44
Odbrana Predraga Bastaha optužuje branioca Gorana Viškovića za vršenje pritiska na porodicu njihovog branjenika.

This post is also available in: English

Refik Serdarević, branilac Predraga Bastaha, koji je pred Sudom BiH optužen za zločine počinjene na području Vlasenice, tvrdi da je porodica njegovog branjenika izložena prijetnjama, ali nije precizirao od koga one dolaze.

Serdarević je također upoznao Sudsko vijeće da je “protekle sedmice branilac drugooptuženog Todor Todorović razgovarao sa suprugom Predraga Bastaha”.

“Simptomatično je i da se stalno neko interesuje za dešavanja unutar sudnice. Drugi incident koji se desio jeste da su transkripti sa suđenja, koje Bastah prima u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Kula, otvoreni i pregledani od strane službenika, iako na njima izričito piše da se ne smiju otvarati bez optuženog”, dodao je Serdarević.

Bastah se od 28. januara 2008. godine nalazi u pritvoru u KPZ-u Kula.

Branilac Gorana Viškovića je na ove optužbe odgovorio da se sa suprugom optuženog Bastaha sastao “slučajno u Općini”, te je prokomentarisao da su svi podaci sa suđenja javna stvar “koja se prenosi internetom”.

Sud je kazao da će “sve žalbe Odbrane prvooptuženog” biti proslijeđene Tužilaštvu na provjeru.

Prema navodima optužnice, Bastah, bivši pripadnik rezervnog sastava policije pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, i Višković, nekadašnji vojni policajac pri Vojsci Republike Srpske (VRS), učestvovali su u hapšenjima, odvođenjima, silovanjima, protjerivanjima i ubistvima Bošnjaka i Hrvata s područja Vlasenice tokom 1992. godine.

Odbrana drugooptuženog započela je izvođenje materijalnih dokaza predajući preko 50 izvoda iz matične knjige umrlih za “civilne srpske žrtve rata”.

“Ovim želimo da dokažemo kako se u Vlasenici u vrijeme relevantno za optužnicu desio oružani sukob, te da su postojale žrtve na obje strane”, objasnio je branilac Todorović.

Prema potvrdi o broju poginulih lica srpske nacionalnosti na području općine Vlasenica, koju je uložila Odbrana, između 21. aprila i 30. septembra 1992. godine u Vlasenici je stradalo 258 Srba.

Naredno ročište zakazano je za 24. august 2009. godine.

This post is also available in: English