Vijest

Neumorno zalaganje za istinu

7. Augusta 2009.06:41

Istraživačko-dokumentacioni centar iz Sarajeva je radom na projektu Bosanska knjiga mrtvih, te dugogodišnjim zalaganjima u istraživanju ratnih zločina počinjenih u BiH, stekao niz priznanja u svijetu, među kojima je i ovogodišnja nagrada mladih Evrope.

Istraživačko-dokumentacioni centar (IDC) iz Sarajeva jedan je od tri dobitnika ovogodišnje Schwarzkopf Europe Award. Rad IDC-a na kazivanju istine, prikupljanju dokumenata o ratu i zločinima počinjenim na području BiH i regiona, prepoznalo je preko 200.000 mladih iz Evrope te ga odabralo za jednog od ovogodišnjih laureata, zajedno sa organizacijama Documenta iz Zagreba i Fond za humanitarno pravo iz Beograda.

Nagrada im je dodijeljena uz obrazloženje da se “neumorno zalažu za mir i razumijevanje u Jugoistočnoj Evropi”, te doprinose stabilnoj budućnosti prostora na kojima djeluju.

“Odajemo počast ovim organizacijama jer su posvećene hrabrom otkrivanju istine o neizrecivoj tuzi i nepravdi”, rekao je predsjednik žirija Tobias Bütow.

IDC je osnovan 2004. godine, s ciljem prikupljanja dokumenata i utvrđivanja istine o ratu i zločinima počinjenim na području BiH.

“Predani smo svom glavnom cilju – traganju radi osiguranja istine i moralne satisfakcije za žrtve, čime želimo da sačuvamo sjećanje na žrtve proteklog rata te da ne dozvolimo da prošlost bude zaboravljena”, ističu u IDC-u.

Centar djeluje kroz kancelarije u Sarajevu, Goraždu, Prijedoru i Srebrenici. Također raspolaže arhivom različitih dokumenata, izjava žrtava rata, fotografija, te bibliotekom s velikom kolekcijom knjiga o ljudskim pravima, sprečavanju konflikta, humanitarnom pravu…, koja je na raspolaganju studentima i istraživačima.

“Pomoći, prikupiti, istražiti, to je ono o čemu svi moramo razmišljati i otvoriti mogućnosti da nadolazeće generacije razviju svijest o sudbinskoj određenosti tadašnjeg prostora. Ovo je proces koji je težak i bolan, ali koji moraju proći sva postkonfliktna društva kako bi se obračunala s naslijeđem tragične prošlosti, te izbjegla da se slične stvari ponove u budućnosti”, navode u ovoj organizaciji.

Pored Schwarzkopf Europe Award 2009, predsjednik IDC-a Mirsad Tokača je 2008. godine dobio nagradu Radija Slobodna Evropa “Oni koji su se usudili”, kao i nagradu Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije Senior Fellow at York University.

Do sada najznačajniji projekat IDC-a je istraživanje o ljudskim gubicima – direktnim žrtvama u proteklom ratu na području BiH. Prema Bosanskoj knjizi mrtvih, tokom rata u BiH stradalo je 97.000 osoba, među kojima je najveći broj s područja istočne Bosne, i to većinom civila. Rezultati ovog istraživanja uskoro bi mogli biti dostupni i u knjizi od osam tomova, koja će sadržavati imena ubijenih i nestalih, kao i kvalitativne i kvantitativne analize podataka, te dio o metodološkoj pozadini istraživanja.

IDC je rezultate ovog istraživanja promovirao u seriji prezentacija, press-konferencija i DVD-a, te na svojoj web stranici. Tom knjigom, kako ističu u IDC-u, doprinijet će se boljem razumijevanju događaja tokom rata, kao i dinamici konflikta u BiH.

Ovim podacima IDC je doprinio u nizu slučajeva koji su vođeni pred domaćim i međunarodnim sudovima.

Tim IDC-a trenutno radi na još jednom opsežnom istraživanju, koje bi trebalo utvrditi broj indirektnih žrtava rata u BiH od 1991. do 1995. godine, smatrajući indirektnim žrtvama one osobe koje nisu stradale od djelovanja oružanih snaga, već je njihova smrt uzrokovana drugim nedaćama rata – neopreznim rukovanjem oružjem, nedostatkom lijekova, izgladnjivanjem…

Još jedan jedinstven projekat koji je u završnoj fazi jeste Bosanski atlas ratnih zločina, koji će sadržavati digitalnu online bazu dokumenata, fotografija, videomaterijala, presuda, te svjedočenja o mjestima na kojima su počinjeni zločini.

“Potencijal digitalnog atlasa je skoro beskonačan (…) i ne samo da će kreirati detaljnu i informativnu sliku rata već će biti značajan i inovativan način da se javnosti dopusti pristup milionima stranica dokumentacije”, ističu u IDC-u.

IDC je pokrenuo i pojekat Pozitivne priče – o hrabrim građanima BiH koji su rizikovali svoj život da bi spasili druge – čime se u sjećanju žele sačuvati “pozitivni primjeri iz rata”.

Više informacije o radu IDC-a i njegovim projektima dostupno je na www.idc.org.ba

Vidi: Bosanska knjiga mrtvih

    Aida Alić