Članak

Kličković i ostali: Ublažene mjere zabrane

13. Jula 2009.00:00
Sud BiH ublažio mjere zabrane dvojici optuženih za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi, a koji se brane sa slobode.

This post is also available in: English

Na prijedlog Odbranâ drugooptuženog Mladena Drljače i trećeoptuženog Jovana Ostojića, Sud BiH im je ublažio ranije izrečene mjere zabrane.

Obojici je prvobitno bilo određeno da se dva puta dnevno javljaju u policijsku stanicu u Banjoj Luci, dok su, prema novoj odluci Suda, sada obavezni da to čine jednom u toku sedmice.

Ostale mjere zabrane ostaju na snazi do naredne kontrole pritvora, koja je zakazana za 10. septembar 2009. godine.

Mladen Drljača i Jovan Ostojić se, zajedno s Gojkom Kličkovićem, terete za zločine protiv čovječnosti počinjene tokom 1992. godine na području Bosanske Krupe. Svu trojicu Tužilaštvo BiH tereti i za udruženi zločinački poduhvat koji je otpočeo u ljeto 1991. godine, a imao je za cilj stvaranje zasebne države bosanskih Srba iz koje bi većina nesrpskog stanovništva bila trajno iseljena.

Sredinom aprila 2009. godine Sud BiH je ukinuo Drljači i mjeru zabrane kontaktiranja ili uplitanja na bilo koji način sa svjedocima Tužilaštva. Drljača se nalazi na slobodi od augusta 2008. godine, nakon što je Sud prihvatio jamstvo u iznosu od 165.000 konvertibilnih maraka (KM).

Odlukom Suda, Drljači ostaju mjere zabrane napuštanja grada Banje Luke, kontaktiranja s potencijalnim saučesnicima i pomagačima, te zabrana prisustvovanja društvenim, javnim i privatnim, okupljanjima. Drljači su također oduzete putne i druge isprave.

Od jula 2008. godine Ostojić se također, nakon ulaganja jamstva u iznosu od 371.690 KM, nalazi na slobodi, kada su mu oduzete putne i druge lične isprave, te izrečena mjera zabrane napuštanja boravišta bez odobrenja Suda, te kontaktiranja sa određenim osobama.

Kličković se nalazi u pritvoru i Odbrana je u nekoliko navrata nudila jamstvo Sudu BiH kako bi prvooptuženom bilo dozvoljeno da se brani sa slobode. Krajem maja 2009. godine, Sud je odbio prijedlog za Kličkovićevo jamstvo, istaknuvši da iznos “nije dovoljan”.

This post is also available in: English