Članak

Kličković i ostali: Pripreme za sukobe

9. Jula 2009.00:00
Odbrana i Gojko Kličković tvrde da materijalni dokazi koje su prezentirali na suđenju pokazuju da su “muslimanske snage” planirale napad na Bosansku Krupu 1992. godine.

This post is also available in: English

Gojko Kličković, prvooptuženi za zločine u Bosanskoj Krupi, predočio je nekoliko materijalnih dokaza za koje tvrdi da pokazuju nespremnost srpskog naroda za rat, te “organizovano i planirano” pripremanje bošnjačkog naroda za sukobe.

Izvještaj o okupljanju i aktivnostima dijela manevarske jedinice milicije (MJM) Centra službi bezbjednosti (CSB) Bihać na području Bosanske Krupe je, kako je kazao Kličković, dokaz “približno istinskih događanja”.

“Iz dokumenta se vidi da se sve planiralo i znalo te da nisu tačne tvrdnje Tužilaštva BiH da ti jadni muslimani nisu ništa znali. Ovim se pokazuje da su postojale respektabilne snage na desnoj obali Une, koje nisu branile muslimane, jer ih tu nije ni bilo”, kazao je Kličković.

Tužilac Philip Alcock je rekao da taj dokument pokazuje “odsustvo bilo kakvog plana”, te da je MJM CSB-a Bihać imala zadatak da “obezbjeđuje vitalne objekte i evakuacije stanovništva”.

Tužilaštvo BiH tereti Gojka Kličkovića, zajedno s Mladenom Drljačom i Jovanom Ostojićem, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske Krupe tokom 1992. godine.

Sva trojica se terete i za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je otpočeo u ljeto 1991. godine i imao za cilj podjelu općine Bosanska Krupa tako što će upotrebom vojne sile uspostaviti takozvanu srpsku opštinu Bosanska Krupa koju će u “apsolutnoj većini” naseljavati srpsko stanovništvo.

Kličković je kazao i da dokument Zahtjev za diobu naoružanja Teritorijalne odbrane Krupa pokazuje da je tokom 1991. godine naoružanje dijeljeno rezervnom sastavu policije koji su činili većinom Bošnjaci.

“Već tada su oni bili vojnički jači od Srba. Ovaj zahtjev je dokaz da smo ostali izigrani, zbog čega smo oružje morali tražiti od Jugoslovenske narodne armije, na čije pozive su se Srbi odazivali”, pojasnio je Kličković.

Pojedini dokumenti Odbrane Gojka Kličkovića su istovremeno i materijalni dokazi Tužilaštva koji su uvođeni na ranijim ročištima. Odbrana je ove dokaze ponovno uvodila jer ih smatra bitnim za dokazivanje činjenica o događajima iz Bosanske Krupe, te ponudila svoja objašnjenja o sukobu i učešću optuženih u njemu.

Jedan takav dokument je i Naredba komandanta Republičkog štaba BiH, za koji je prvooptuženi rekao da “se ne može nizašto koristiti jer nije potpisan”, niti da se odnosi na optužene.

“Uložili smo ga samo da pokažemo da je taj dokaz bio bespotreban”, objasnio je Kličković.

Odbrana Gojka Kličkovića je do sada uvela 14 materijalnih dokaza.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. august 2009. godine.

This post is also available in: English