Članak

Perković: Lice progonitelja

26. Juna 2009.00:00
Čitanjem optužnice i izvođenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH, pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH u Sarajevu počelo suđenje za zločine u Rogatici.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH smatra da će uspjeti dokazati krivicu optuženog Stojana Perkovića i, kako je rekla tužiteljica Božidarka Dodik u uvodnoj riječi, taj “teret prihvataju sa entuzijazmom i vjerom u pravdu”.

Perković, bivši komandir voda pri Vojsci Republike Srpske (VRS) u selu Lađevine, općina Rogatica, optužen je da je, zajedno s “njemu podređenim vojnicima”, učestvovao u maltretiranju i odvođenju civila Bošnjaka u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag.

U jednoj od sedam tačaka optužnice, Tužilaštvo ga tereti i za silovanje jedne žene.

“Stojan Perković je optužen za užasne, okrutne i nasilne zločine koje je počinio prema svojim komšijama. Prema istim onim ljudima koji su do rata imali bezgranično povjerenje u njega i nadali se da će ih upravo on zaštititi. Ali on je na najgori način pogazio i zloupotrijebio njihovo povjerenje. Pokazao im je svoje pravo lice – lice progonitelja, mučitelja i silovatelja”, kazala je tužiteljica Dodik.

Dodik je kazala kako će Tužilaštvo predočiti materijalne dokaze, ali i da će Sudsko vijeće biti u prilici da čuje iskaze svjedoka o zločinima koje je počinio optuženi, a koji su bili dio “širokog i sistematičnog napada” vojske i policije Srpske Republike BiH.

“Svjedoci koje ćemo pozvati podijelit će s vama najteže momente svojih života. Vještak sudske medicine omogućit će da svjedoče i oni koji nisu živi. Oni će svjedočiti posmrtnim ostacima na kojima su zabilježeni tragovi zločina”, kazala je Dodik.

Radivoje Lazarević, branilac Stojana Perkovića kazao je da “u ovom momentu” neće iznositi odbranu, već će to uraditi “u kasnijoj fazi postupka”.

Saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva zakazano je za 2. juli 2009. godine.

This post is also available in: English